Anatomia si fiziologia sistemului reproducator la baieti
Penis
Este organul copulator al bărbatului. Este format din rădăcină, corp şi cap (gland). Datorită conţinutului său în ţesut erectil penisul poate trece din starea flască în erecţie.
Scrot
Înveliş în formă de sac localizat înapoia penisului care conţine testiculele;protejează testiculele; controlează temperatura necesară producerii şi supravieţuirii spermatozoizilor.
Glandele lui Cowper
Două glande mici care secretă un lichid ce se elimină din penis imediat după erecţie;poate conţine spermatozoizi; neutralizeză mediul acid din uretră.
Testicule
Două glande rotunde care coboară în scrot după naştere; produc şi depozitează spermatozoizii începând cu pubertatea; produc hormonul sexual masculin numit testosteron.
Duct deferent
Cale pentru transportul spermatozoizilor care se întinde de la testicule şi se uneşte cu uretra.
Vezicule seminale
Structuri sub formă de sac, aflate înapoia vezicii urinare;secretă un lichid gros care este parte a lichidului seminal.
La bărbat, spermatozoidul este produs la nivelul testiculelor şi este depozitat până în momentul ejaculării în epididim, un canal întortocheat aflat lângă testicule.
Testiculele sunt situate în scrot, practic în afara organismului pentru că au nevoie de o temperatură mai mică cu un grad decât temperatura organismului pentru a produce spermatozoizi.
Spermatozoizii pornesc pe ductul deferent pentru a ajunge în zona veziculelor seminale şi prostatei, unde se produce lichidul spermatic (seminal). Astfel se produce sperma, din îmbinarea spermatozoizilor cu lichidul seminal. Acest lichid are rolul de a proteja spermatozoizii prin mediile prin care aceştia trec pentru a ajunge la ovul.
După formarea spermei, aceasta este eliberată prin uretră. Uretra este şi canalul de eliminare pentru urină. Odată trecută urina, pe uretră rămâne un mediu acid, nefavorabil trecerii spermei care este o bază (reacţia dintre un acid şi o bază este de neutralizare). Aici intervine rolul glandei lui Cowper care produce aşa numita “picătura plăcerii”, un lichid în cantitate mică ce este eliberat în timpul erecţiei, înainte de ejaculare, şi are rolul de a curăţa uretra.
ATENŢIE!!!
“Picătura plăcerii” poate conţine spermatozoizi de la o ejaculare anterioară, eliberarea ei nu poate fi controlată de bărbat şi nici nu este simţită. Acesta este motivul pentru care retragerea penisului din vagin înaintea ejaculării nu este o metodă sigură de contracepţie. De aceea este important să foloseşti o metodă modernă de contracepţie.
Un alt lucru important de reţinut se referă la igiena aparatului reproducător masculin. La baza glandului penisului se formează o substanţă de culoare albă numită smegmă. Aceasta trebuie curăţată pentru că este dăunătoare pentru bărbat şi pentru partenera sa.
Alte articole
Prezervativul
Este o învelitoare din latex, închisă la unul din capete, care acoperă penisul în timpul contactului sexual. Eficienţă: 85-98% (depinde de corectitudinea folosirii) Acţiune: Colectează sperma împiedicând contactul ei cu organismul femeii. Avantaje: PrezervativulUşor...
Dezvoltarea la Baieti
Pubertatea - secvenţa maturării din timpul pubertăţii este previzibilă dar viteza la care se va produce e foarte variabilă. În general, debutul pubertăţii se face între 10-14 ani. Debutul pubertăţii este cu 2 ani mai târziu la băieţi decât la fete. Debutul pubertăţii...
Metode contraceptive chirurgicale
Este o metodă chirurgicală de întrerupere a fertilităţii la cererea femeii sau a bărbatului. Eficienţă: 98-99,5% (la sterilizare feminină, în funcţie de tehnica folosită şi timpul scurs de la intervenţie) 96-99,9% (la sterilizare masculină, în funcţie de timpul scurs...
Metode Contraceptive Naturale
Naturale Sunt metode de identificare a perioadei fertile a ciclului menstrual. Eficienţă: 75-99% (depinde de corectitudinea folosirii şi de metoda utilizată) Acţiune: Ajută femeia să ştie care sunt zilele fertile din ciclul ei menstrual. Pentru prevenirea sarcinii,...
0 Comments