Steriletul

Un mic dispozitiv din plastic şi cupru, prevăzut cu două fire flexibile, care se introduce în uter.

Eficienţă:

98-99,4%

Acţiune:

Acţionează în principal prin producerea unei modificări chimice care dăunează spermatozoizilor şi ovulului, înainte de a se putea întâlni.

Avantaje:

Steriletul protejează pe termen lung împotriva sarcinii, până la 12 ani, dar aprobat pentru utilizare de până la 10 ani. Foarte eficient. Nu intervine în desfăşurarea actului sexual. Nu are efecte secundare hormonale. Poate fi folosit la orice vârstă, indiferent dacă femeia are sau nu copii. Poate fi utilizat de femei cu HIV/SIDA care au stare clinică bună, împreună cu prezervative. Poate fi folosit de femeile care alăptează sau imediat după un avort fără complicaţii sau după sarcină ectopică. Scade substanţial riscul de sarcină ectopică. Nu interacţionează cu medicamente. Poate ajuta la protecţia împotriva cancerului mucoasei uterine. Poate fi extras oricând la cererea femeii, fertilitatea revine imediat. Poate fi utilizat şi ca metodă contraceptivă de urgenţă, în primele 5 zile după contactul sexual neprotejat.

Dezavantaje:

Este nevoie de o examinare ginecologică. Se inseră şi se extrage numai de către medic. Inserţia poate cauza senzaţie de disconfort sau durere, şi poate fi urmată de sângerări uşoare timp de câteva săptămâni. Crampe sau sângerare menstruală mai intense, mai ales în primele 3 până la 6 luni. Uneori poate cauza anemie. Dacă este inserat la o femeie care prezintă anumite infecţii cu transmitere sexuală, poate favoriza apariţia bolii inflamatorii pelvine. Prezenţa firelor ataşate dispozitivului trebuie verificate periodic de femeie. Nerecomandat în caz de posibilă sarcină, risc crescut pentru gonoree sau chlamydia, sângerări vaginale neobişnuite recente, infecţii sau boli la nivelul organelor genitale. Nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală, nici împotriva HIV/SIDA.

Observaţii:

Se recomandă consiliere şi supraveghere la un cabinet care oferă servicii de planificare familială.

Alte articole

Prezervativul

Este o învelitoare din latex, închisă la unul din capete, care acoperă penisul în timpul contactului sexual. Eficienţă: 85-98% (depinde de corectitudinea folosirii) Acţiune: Colectează sperma împiedicând contactul ei cu organismul femeii. Avantaje: PrezervativulUşor...

read more
Dezvoltarea la Baieti

Pubertatea - secvenţa maturării din timpul pubertăţii este previzibilă dar viteza la care se va produce e foarte variabilă. În general, debutul pubertăţii se face între 10-14 ani. Debutul pubertăţii este cu 2 ani mai târziu la băieţi decât la fete. Debutul pubertăţii...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *