…sex oral si risc de infectare cu HIV

Sexul oral prezintă riscuri

Ca orice activitate sexuală, şi sexul oral prezintă anumite riscuri de transmitere a HIV atunci când unul din parteneri este seropozitiv, când starea vreunuia dintre parteneri nu este cunoscută şi/ sau când unul din parteneri nu este monogam sau îşi injectează droguri. Deşi riscul de infectare cu HIV prin sex oral este mult mai mic decât prin sex anal sau vaginal, numeroase studii au demonstrat că sexul oral poate cauza transmiterea HIV sau a altor infecţii cu transmitere sexuală (ITS). Prin abstinenţă, monogamie (un singur partener) sau reducerea numărului de parteneri şi folosirea prezervativului sau altor bariere între gură şi organele genitale, indivizii pot reduce riscul de contactare a HIV sau a altor ITS-uri prin sex oral.

 

Sexul oral este o practică comună

Deşi sunt informații limitate despre cât de des se implică adolescenţii în sex oral, câteva studii făcute în Statele Unite ale Americii sugerează că mulţi dintre adolescenţii care practică sexul oral nu îl consideră „sex”; de aceea practică sexul oral ca o opţiune de a experimenta sexul cât timp, în mintea lor, rămân abstinenţi. Mai mult, mulţi consideră că sexul oral este o practică sexuală sigură, fără riscuri. Într-un studiu naţional al adolescenţilor făcut de Fundaţia The Kaiser Family, 26% din cei cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani care erau activi sexual au răspuns că o persoană nu se poate infecta cu HIV prin sex oral neprotejat şi încă 15% nu ştiau dacă o persoană se poate infecta astfel.

 

În acelaşi timp, în România, conform unei cercetări realizate de voluntarii Tineri pentru Tineri pe litoralul Mării Negre (2008), 43% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-25 de ani considerau că nu se pot infecta cu HIV ca urmare a unui contact sexual oral neprotejat.

 

Sexul oral şi infectarea cu HIV

Riscul transmiterii HIV de la o persoană infectată prin sex oral este mult mai scăzut decât riscul infectării prin sex anal sau vaginal. Este foarte dificil de măsurat exact riscul de transmitere HIV în urma sexului oral. În plus, pentru că majoritatea indivizilor practică sexul oral pe lângă alte forme de sex, vaginal sau anal, când are loc infectarea este dificil de a stabili dacă este rezultatul sexului oral sau a altor activităţi sexuale mai riscante. În plus, diferiţi alţi factori pot creşte riscul de infectare prin sex oral, incluzând: ulceraţii orale, gingii sângerânde, leziuni în zona genitală, prezenţa altor ITS-uri. Ce se ştie este că HIV a fost transmis prin sex oral.

 

Sex oral şi prevenirea infectării cu HIV

Există metode de a scădea riscul infectării cu HIV prin sex oral. Folosirea metodelor de barieră în timpul sexului oral reduce riscul infectării cu HIV sau cu alte ITS-uri. Un prezervativ din latex poate fi folosit pe penis pentru a reduce riscul transmiterii prin contact oral-penis. Dacă este vorba de o femeie, un prezervativ tăiat sau folia pentru sex oral (dental dam) pot fi folosite între gură și vulvă. 

 

Sursa: CDC, Divizia de prevenire HIV/SIDA

Centrul Național de prevenire HIV/SIDA, Hepatita virală, ITS și tuberculoză.

Alte articole

ITS – Infecţii cu Transmitere Sexuală

Viaţa sexuală este o parte normală şi sănătoasă a existenţei noastre. Este un mod de a ne împărtăşi afecţiunea şi tandreţea, plăcerea şi bucuria. Pentru unii viaţa sexuală încă nu există. Pentru alţii viaţa sexuală este parte a unei relaţii de lungă durată sau...

read more
Y-PEER

“Spune-mi şi este posibil să uit. Arată-mi şi este posibil să ţin minte. Implică-mă şi voi înţelege.” Youth Peer Education NetworkY-PEER (Youth Peer Education Network) este o reţea internaţională bazată pe “educaţia între egali” reprezentată în 39 de ţări ale lumii,...

read more
Standarde pentru educația sexuală în Europa

Tendința crescătoare către globalizare și răspândirea rapidă a informațiilor, combinate cu prevalența ridicată a infecției cu HIV și violenței sexuale, sunt factori, identificați de cercetători ai mediului social, factori care sugerează că educația sexuală și...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.