ITS – Infecţii cu Transmitere Sexuală

Viaţa sexuală este o parte normală şi sănătoasă a existenţei noastre. Este un mod de a ne împărtăşi afecţiunea şi tandreţea, plăcerea şi bucuria. Pentru unii viaţa sexuală încă nu există. Pentru alţii viaţa sexuală este parte a unei relaţii de lungă durată sau relaţiile sexuale nu implică neapărat o legătură stabilă. Indiferent dacă ai sau nu o relaţie stabilă, acest articol încearcă să te ajute să ai o viaţă sexuală sănătoasă.

Infecţii cu transmitere sexuală?

Sunt infecţii transmise de la o persoană la alta prin contact sexual. Există foarte multe tipuri de astfel de infecţii. Toate sunt transmise prin contact sexual neprotejat (fără prezervativ).

Boli venerice = infecţii cu transmitere sexuală?

Amândouă înseamnă infecţii ce se transmit prin contact sexual. Termenul de “boli venerice” era folosit foarte des în trecut (după Venus, zeiţa iubirii). Însă astăzi se preferă termenul adecvat de infecţii cu transmitere sexuală (ITS).

Ce este special la ITS ?

Cu toţii contactăm diferite boli infecţioase într-un moment sau altul al vieţii noastre. Infecţiile cu transmitere sexuală sunt şi ele astfel de boli. Gravitatea evoluţiei lor depinde de cât de repede le depistezi şi de cât de devreme începi să te tratezi. Unele pot avea urmări grave şi permanente asupra sănătăţii dacă sunt lăsate netratate.

Alte articole

…sex oral si risc de infectare cu HIV

Sexul oral prezintă riscuri Ca orice activitate sexuală, şi sexul oral prezintă anumite riscuri de transmitere a HIV atunci când unul din parteneri este seropozitiv, când starea vreunuia dintre parteneri nu este cunoscută şi/ sau când unul din parteneri nu este...

read more
Y-PEER

“Spune-mi şi este posibil să uit. Arată-mi şi este posibil să ţin minte. Implică-mă şi voi înţelege.” Youth Peer Education NetworkY-PEER (Youth Peer Education Network) este o reţea internaţională bazată pe “educaţia între egali” reprezentată în 39 de ţări ale lumii,...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.