Proiect adresat tinerilor din România (15 – 25 ani) – Prevenirea ITS/ HIV/ SIDA prin Comunicare prin Schimbarea Comportamentului/ H17O1A1

Perioada de desfășurare: 2004-2008 (close-out 2009)

Finanțare: Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculoză și Malarie prin Unitatea de Management a Proiectului – MS

Parteneri: Societatea de Educaţie Contraceptivă și Sexuală (SECS), Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Population Services International România (PSI), Salvați Copii, Institutul Național de Promovarea Sănătății

Beneficiar: Tineri pentru Tineri

Grup țintă:  Au fost selectați tinerii între 15-25 ani ca și grup țintă pentru că au o viață sexuală activă, au un număr ridicat de parteneri, un nivel scăzut de conștientizare a riscurilor, acces limitat la serviciile de informare și de sănătate și prezintă o incidență crescută a ITS/HIV/SIDA

Implementare: București, Botoșani, Constanța, Iași, Timiș, Teleorman, Vaslui (județe TpT)

Buget: 2.006.364 USD 

Scopul proiectului: scăderea incidenței ITS/HIV/SIDA în rândul tinerilor de 15-25 ani

 

Activități principale (doar cele aflate în responsabilitatea TpT):

 • www.venerix.ro conținând trivia, forum, newsletter, chat, media client, jocuri flash online, jocul Venerix
 • Instruirea voluntarilor & Elaborarea unui model de instruire în Comunicare pentru Schimbarea Comportamentului (CSC/BCC)
 • Activități de comunicare interpersonală în școli (liceu) 
 • Activități de comunicare interpersonală în afara școlii
 • Activități de comunicare interpersonală la mare și tabere de vară
 • Vizite de monitorizare și evaluare

 

Rezultate:

 • În cei 5 ani de implementare, 427.053 de vizitatori au accesat informații corecte prin www.venerix.ro, www.y4y.ro şi www.tineripentrutineri.ro
 • Au fost realizate 2 pachete (manual formatori + materiale de sprijin), 1 pentru formarea de formatori și 1 pentru educatori între egali. Ambele au fost foarte apreciate de voluntarii formatori. De asemenea, ca rezultat care demonstrează calitatea abordării, alte 5 sucursale (în afara celor implicate direct în proiect), susținute de UNFPA, au organizat cursuri de BCC, ca urmare a modelului oferit prin AP#1, în vederea creșterii nivelului de informații și abilități al voluntarilor. Curricula a fost aprobată de Ministerul Educației, Cercetării și Inovării și de Ministerul Sănătății.
 • 195 de formatori de formatori au fost instruiți în baza curriculei de BCC aprobate, în cursuri rezidențiale de 5 zile. Cursurile au fost foarte apreciate de voluntari, cei mai mulți dintre ei rămânând implicați după aceste cursuri pentru mai mulți ani după finalizarea proiectului. Formatorii instruiți au fost liderii voluntarilor din fiecare ONG implicat în proiect (ARAS; SECS; SC).
 • În cadrul acestui tip de activitate a fost instruit un număr mare de voluntari pentru a ajunge la beneficiari, iar TpT a instruit 2.756 de educatori între egali. Menținerea și motivarea acestora a fost permanent monitorizată și evaluată, iar ca rezultat, a existat un număr de 30 de educatori peer activi/ sucursală/ an (210/ an), cu o perioadă medie de implicare de 1.5 ani şi o rată de pierdere de 25%/ an. Numărul de ore de voluntariat: cca. 31.000
 • Componenta de educaţie între egali a completat strategia de sănătatea reproducerii a Programului Național de Educaţie pentru Sănătate în componentele sale sensibile, prin metode de formare non-formale și interactive.
 • 76% dintre liceele județelor acoperite au fost implicate în proiect printr-un număr de 3.073 de sesiuni organizate de voluntari instruiți, ajungând la 77.828 de beneficiari în școală. Activitățile în școală au fost realizate prin 2-3 sesiuni cu educatori între egali care au realizat activitățile. Programul educațional a conținut sesiuni de: Prevenire HIV/SIDA, Prevenire ITS, Stigmă și discriminare, Folosirea prezervativului. De asemenea, sesiuni plenare au fost organizate cu lideri din fiecare liceu. Sesiunile în școală au fost organizate în baza acordurilor cu Inspectoratele Școlare Județene și a unui protocol de colaborare cu Ministerul Educației, Cercetării și Inovării.
 • Calitatea abordării de educație în școală a fost măsurată prin cercetări ce au demonstrat că 80.4% (2005, 2006), 76.7% (2007) și 79.06% (2008) au avut informații corecte despre ITS/HIV/SIDA ca urmare a intervenției în școală. Cercetarea a fost bazată pe compararea răspunsurilor din chestionarele pre și post și a fost inclusă în proiectul ROU1R205 – susținut de UNFPA. 
 • Activitățile în afara școlii au ajuns la 257.353 de beneficiari. Activitățile au fost organizate în locuri publice, parcuri, cluburi, baruri, unde tinerii obișnuiesc să meargă atunci când nu sunt la școală. Numărul de ore de muncă voluntară implicată în această activitate a fost de 10.000 de ore. Prezervativele distribuite au fost susținute prin UNFPA.
 • Campaniile de vară la mare: 2004 și 2005 – 12-18 Nu e interzis să întrebi… – Năvodari; 2007 – Ai grijă să nu te arzi! – Costinești, care au ajuns la 60.457 de beneficiari. În cadrul acestor campanii, echipele de voluntari au fost active pe plajă, discutând cu tinerii, oferind informații corecte, promovând comportamente responsabile și oferind materiale informative (Venerix, 10 idei trăsnite care te pot face mamă, 10 idei trăsnite care te pot face tată, Folosirea prezervativului, 9 metode contraceptive) și prezervative. Acest tip de abordare oferă o vizibilitate importantă proiectului și mesajelor promovate, implicând și echipe de voluntari active pe plajă, în cluburi, cu echipamente specifice. Înaintea începerii proiectului, eficiența unei astfel de campanii a fost măsurată la 52-61% în privința cunoștințelor corecte și schimbarea comportamentului, depinzând de subiect.
 • În total, în cadrul activităților directe de informare-educare-comunicare și comunicare pentru schimbarea comportamentului adresate tinerilor, au fost distribuite 152.081 de prezervative, prin sprijinul UNFPA România.

 

Note: 

Campania din 2007 – Ai grijă să nu te arzi! a fost premiată de revista Capital cu premiul Oskar, alături de alte inițiative valoroase din societatea civilă. (https://www.capital.ro/oskar-110662.html)

 

Tineri pentru Tineri a primit Premiul de Excelență în Sănătate în cadrul Galei Premiilor Carol Davila pentru acest proiect (26 februarie 2009), fiind apreciate rezultatele, implementarea constantă, precum şi viziunea strategică. De asemenea, a fost apreciată și contribuția altor agenții internaționale care au sprijinit acest proiect.

 

Prin măsurarea unor indicatori care relevă eficiența activităților derulate, este important de menționat costul mediu de atingere al unui beneficiar în școală, care a fost de 4.15 USD și de 1.32 USD în afara școlii (ambele constau în costuri referitoare la tipărirea materialelor, costuri de formare, costuri de management etc.). Costul pentru tratarea unei ITS este mult mai mare (cel puțin 12 EUR/ pacient) iar eficiența programelor de prevenire derulate de TpT a fost estimată la 80.4% (nivel final de informații la activitățile în școală) și 52-61% (schimbare comportamentală la sesiunile în afara școlii). Proiectul este considerat un succes real prin prisma eficienței sale și distribuției costurilor, comparativ cu calitatea implementării. Pentru sesiunile în școală, rezultatele au fost obținute prin compararea chestionarelor pre şi post curs (înainte și după sesiunile de comunicare pentru schimbarea comportamentului).

EN Summary

Alte articole

Îndrăznește să fii mare!

Perioada de desfășurare: 01.08.2018-01.12.2018 Finanțare: Sectorul 3 al Municipiului București, prin apelul deschis la proiecte 2018 – categoria proiecte educaționale Beneficiar: Tineri pentru Tineri Grup țintă:  educatori între egali, tineri/ adolescenți, elevi,...

read more
ESI- Educați, Sănătoși și Implicați

Perioada de desfășurare: 15.05.2021-15.12.2021 Finanțare: Ambasada Franței și Institutul Cultural Francez în România Beneficiar: Tineri pentru Tineri Grup ţintă:  tineri  Implementare: online Buget: 7880 EUR, din care grant finanțat 4910 EUR Scopul proiectului:...

read more
Siguranța rutieră

Perioada de desfăşurare: 25 aprilie – 30 noiembrie 2017 Finanţare: Fundația United Way România, cu sprijinul Kaufland România Parteneri: Ministerul Educației Naționale, Ministerul Administrației și Internelor Beneficiar: Fundaţia Tineri pentru Tineri Grup ţintă:...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *