Zâmbește-i copilului din tine, îndrăznește!

“Copiii sunt ce mai valoroasă resursă a lumii și totodată cea mai valoroasă resursă a ei pentru viitor.”

J.F.Kennedy

Astăzi în România se serbează Ziua Copilului. Spun astăzi pentru că este într-adevăr o zi internațională, dar conform  tratatelor internaționale ea se sărbătorește la date diferite în mai multe state. Spre exemplu în Brazilia ea se sărbătorește la 12 octombrie, în Cuba în a treia duminică din luna iulie, în Japonia pe 5 mai, iar în Polonia, Republica Moldova și Bulgaria la 1 iunie.

Despre Ziua Copilului

Pentru prima dată la nivel mondial, Ziua Copilului s-a discutat în cadrul Conferinței Mondiale pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor de la Geneva din august 1925, unde au luat parte peste 50 de state. Cel De-al Doilea Război Mondial a distrus pacea și cooperarea internațională, iar în 1945 ia naștere Organizația Natiunilor Unite, care s-a dezvoltat și a avut ca prim scop menținerea păcii și securității internaționale, consființind Drepturile și Libertățile omului. Acest organism a dat naștere Fondului Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF), care a dezvoltat și dezvoltă strategii pentru asigurarea și integrarea copiilor ce întâmpină probleme.

Copilul este un nucleu al societății, el este punctul central în orice comunitate căci  formarea lui și atitudinea pe care și-o dezvoltă vor crea societatea de mâine. Educația, sub toate formele ei, este un puternic catalizator al acestei dezvoltări. Copilul, pe lângă puritatea și inocența sa, reprezintă și o resursă valoroasă a lumii, el trebuie valorificat zi după zi. Prin valorificare înțelegem tot ansamblul de comportamente care contribuie la toate acțiunile ce fac din  comunitatea de azi o lume mai bună, în care implicare activă să fie un reflex înnăscut.

Programul traditional “Educatie pentru viata de Familie”

Fundația Tineri pentru Tineri se adresează copiilor și tinerilor prin programele sale, amintind în special de programul tradițional de Educație pentru viața de Familie. Tpt antrenează tinerii în dezvoltarea lor personală, formându-i ca educatori de la egal la egal și valorificându-le toate calitățile. În același timp se adresează și tinerilor din școli prin intermediul acestor educatori de la egal la egal. Este un liant între cei ce se implică mai mult și cei ce încă nu au descoperit un mod interactiv și plăcut de a aborda și un alt mod de învățare. Însăși misiunea fundației sugerează faptul că se promovează: accesul tinerilor la informare și formare de abilități ce țin de viața de familie. Tineri pentru Tineri creează comportamente responsabile și oferă tinerilor informații care îi vor face să se gândească de trei ori și să acționeze o singură dată. Totodată, Fundația Tineri pentru Tineri este partener al Ministerului Educației Naționale în cadrul Programului de Educație pentru Sănătate în Școala Românească de 14 ani, educația pentru sănătate reprezentând una din principalele căi de promovare a cunoștințelor corecte privind sănătatea. Fundația Tineri pentru Tineri are în centru copilul, ajutând la creerea de comportamente responsabile în acest sens.

Așadar, să nu uităm cu toții că am fost și suntem copii în orice moment al vieții, că noi suntem cei ce putem schimba lumea prin adoptarea unor atitudini responsabile, că putem să devenim adulții de mâine care vor crea istoria. A fi copil este un privilegiu efemer, însă istoria ne arată că cei ce guvernează au ținut cont de importanța copilului în raportul de puteri și au reglementat statutul lui, dar să trecem peste toate aceste reglementări și să ne bucurăm că suntem copii,  să „Îndrăznim să fim mari !”  și “Să zâmbim în fiecare zi!”.

 

Vlăduț Victor,

Voluntar Mehedinți & București

Alte articole

9 mai sau alterego-ul europenilor

Motto -“”Viitorul începe de acum, nu de mâine”. Vorbim despre o zi cu o valoare și o dimensiune ce se răsfrânge asupra fiecărei națiuni care se află sub egida “In varietate Concordia”. Această zi marchează declarația ministrului de externe al Franței, Robert Schuman,...

read more
Cu dragoste, de Dragobete!

De Dragobete, pe 24 februarie, se serbează Ziua Îndrăgostiţilor la români, însă cu monopolizarea Valentine`s Day, foarte puţini mai serbează şi în stil românesc. Tradiţia spune că de Dragobete, tinerii şi tinerele, îmbrăcaţi de sărbătoare, porneau prin pădure pentru a...

read more
Valentine’s Day pe Glob

Valentine’s day este una dintre cele mai cunoscute sărbători internaţionale și se celebrează pe data de 14 februarie. Desigur, mulţi o cunosc drept Ziua Îndrăgostiţilor, în care cuplurile îşi fac cadouri şi îşi declară dragostea, însă în fiecare ţară îşi găseşte...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *