Valentine’s Day pe Glob
Valentine’s day este una dintre cele mai cunoscute sărbători internaţionale și se celebrează pe data de 14 februarie. Desigur, mulţi o cunosc drept Ziua Îndrăgostiţilor, în care cuplurile îşi fac cadouri şi îşi declară dragostea, însă în fiecare ţară îşi găseşte propriile tradiţii, obiceiuri și semnificaţii dintre cele mai subtile şi mai ciudate.
Istoria ei începe încă din timpurile Romei Antice unde legenda spune că Împăratul Claudiu al II-lea, văzând că bărbaţii refuzau să îşi părăsească soţiile pentru a se înrola în armată, a interzis căsătoriile pentru a strânge mai mulţi soldaţi pentru oastea sa. Un preot creştin numit Valentin considera căsătoria drept un dar de la Dumnezeu, aşa că a continuat să oficieze căsătorii în secret, devenind prietenul și confidentul tinerilor îndrăgostiți. Preotul a fost prins și condamnat la închisoare, timp în care le trimitea prietenilor scrisori pe care le semna ”Amintiți-vă de Valentin” și ”Vă iubesc!”. Pe data de 14 februarie, acesta a fost condamnat la moarte.
Ziua Sfântului Valentin este celebrată în Scoţia cu un festival. Femeile necăsătorite și bărbaţii necăsătoriţi, își scriu fiecare numele pe un bileţel. Bilețele cu numele femeilor sunt apoi puse într-o pălărie, iar cele cu numele bărbaţilor într-o altă pălărie. Fiecare femeie extrage un bileţel din pălăria cu numele bărbaţilor şi invers, ca mai apoi să îşi ofere cadouri, ba chiar să se căsătorească.
În Franţa se sărbătoreşte ca şi în restul ţărilor occidentale, aceștia recunoscându-l ca şi Sfântul Valentin, martirizat în urma condamnării sale. Un obicei vechi, care a fost interzis de guvernul francez, este acela că fetele tinere necăsătorite ieşeau la fereastră şi îşi alegeau “jumătatea”, bărbatul o putea abandona dacă nu era cucerit. Femeile care făceau parte din categoria celor părăsite, se adunau ulterior într-un loc public și aprindeau un foc în care ardeau fotografii cu bărbaţii “nerecunoscători”.
Spania se numără printre ţările cu obiceiuri clasice: partenerii care nu sunt căsătoriţi îşi fac cadouri, iar soţii dăruiesc buchete de trandafiri soţiilor.
Un proverb din Slovenia spune că pe data de 14 februarie plantele încep să crească, natura trezindu-se după iarna grea, de asemenea se spune că păsările și animalele se căsătoresc în această zi.
Ziua Îndrăgostiţilor este celebrată, în stil japonez, la două date: 14 februarie și 14 martie. La prima dată, femeile fac daruri bărbaţilor, iar la a doua bărbații întorc gestul iubitelor demonstrând amorul lor.
Şi în Coreea de Sud există cele două celebrări însă, pe 14 martie mulți bărbaţi au obiceiul şi de a mărturisi iubitelor dragostea ce le-o poartă, pentru prima dată, ziua aceasta fiind cunoscută sub denumirea de “Ziua Albă”.
În Austria, mulţi bărbaţi au obiceiul de a dărui un buchet de flori iubitelor, neexistând obiceiuri şi tradiţii specifice legate de această sărbătoare.
În Italia, Ziua Îndrăgostiţilor a fost celebrată cândva ca un festival al primăverii, ţinut în aer liber. Oamenii se adunau în grădini ornamentale pentru a asculta muzică şi a recita poezii.
România se numără printre ţările care au un echivalent al acestei sărbători internaţionale şi anume Dragobetele (24 februarie), Valentine’s Day fiind doar o sărbătoare împrumutată.
Chiar dacă este împrumutată, este adoptată de majoritatea populației, și astfel Fundația Tineri pentru Tineri își va face simțită prezența prin activități adresate tinerilor, în toate sucursalele. Vă așteptăm să fiți alături de noi!
Autor: Cosmin Obretin
Alte articole
Prezervativul
Este o învelitoare din latex, închisă la unul din capete, care acoperă penisul în timpul contactului sexual. Eficienţă: 85-98% (depinde de corectitudinea folosirii) Acţiune: Colectează sperma împiedicând contactul ei cu organismul femeii. Avantaje: PrezervativulUşor...
Dezvoltarea la Baieti
Pubertatea - secvenţa maturării din timpul pubertăţii este previzibilă dar viteza la care se va produce e foarte variabilă. În general, debutul pubertăţii se face între 10-14 ani. Debutul pubertăţii este cu 2 ani mai târziu la băieţi decât la fete. Debutul pubertăţii...
Metode contraceptive chirurgicale
Este o metodă chirurgicală de întrerupere a fertilităţii la cererea femeii sau a bărbatului. Eficienţă: 98-99,5% (la sterilizare feminină, în funcţie de tehnica folosită şi timpul scurs de la intervenţie) 96-99,9% (la sterilizare masculină, în funcţie de timpul scurs...
Metode Contraceptive Naturale
Naturale Sunt metode de identificare a perioadei fertile a ciclului menstrual. Eficienţă: 75-99% (depinde de corectitudinea folosirii şi de metoda utilizată) Acţiune: Ajută femeia să ştie care sunt zilele fertile din ciclul ei menstrual. Pentru prevenirea sarcinii,...
0 Comments