Sarcina prin viziunea unei adolescente responsabile

HELP! I’m in trouble…

Încă nu ți-a venit menstruația, te uiți în calendar, numeri zilele și începi să devii din ce în ce mai panicată…  Probabil te gândești “asta nu mi se poate întâmpla TOCMAI mie”, de aceea este normal ca prima ta reacție să fie negarea.

 

Fie că ai făcut sex neprotejat cu un prieten stabil, fie că ai avut un contact sexual neprotejat întâmplător, fie că ai calculat greșit zilele fertile sau că ai avut ghinion și s-a rupt prezervativul, e de domeniul trecutului, nu-ți mai bate capul cu asta!

 

Ultimul lucru pe care vrei să îl faci este să te stresezi și să nu poți mânca din cauza asta. Asta nu ar ajuta în niciun caz menstruația să apară, ba din contră, așa că nu dispera!

 

Testul de sarcina

În loc să te gândești la toate lucrurile ce s-ar putea întâmpla și să te stresezi inutil, mai bine du-te la farmacie și cumpără un test de sarcină.

 

Acesta se face în mod obișnuit pe baza câtorva picături de urină, la 7-10 zile de la contactul sexual. Dacă banda pe care ai picurat urina detectează hormonul sarcinii, atunci îți vor apărea două linii roșii, ceea ce înseamnă că testul este pozitiv iar tu ești însărcinată. Dacă pe test va apărea doar o linie, atunci testul este negativ, iar tu nu ești însărcinată.

 

În acest caz, poți răsufla liniștită și poți lua această întâmplare drept învățătură de minte pentru ca tu și partenerul tău să conștientizați urmările acțiunilor voastre și să începeți să fiți mai responsabili. Dacă menstruația continuă să întârzie, este totuși indicat să mergi la un cabinet pentru a afla cauza și pentru a te asigura că totul este în regulă.

 

Decizia

Dacă însă testul este pozitiv, gândește-te câteva zile și decide împreună cu partenerul tău ce ați dori să se întâmple cu această sarcină.

 

Un copil este o responsabilitate imensă, iar atunci când iei o decizie ar trebui să iei în considerare atât situația ta materială, planurile de viitor și planurile de studiu, cât și maturitatea psihicului tău pentru a deveni mamică.

 

Vorbește cu un adult

Dacă în cazul în care ai luat o notă mică sau te-ai despărțit de iubitul tău, cea mai bună prietenă este în măsură să îți dea sfaturi și să te ajute să găsești o soluție, de data aceasta este însă indicat să vorbești cu cineva matur, cel mai bine cu mama (sau ambii tăi părinți). Ai fi surprinsă să vezi cât de înțelegătoare poate fi mama ta în această situație. Deși este cel mai indicat să porți această discuție cu ea, dacă totuși nu ai curajul să îi povestești ei, poți să vorbești cu un specialist sau cu cineva despre care știi că ți-ar putea da sfaturi pe măsură.

 

Vizita la ginecolog

Este foarte important să mergi la ginecolog de îndată ce ai luat o decizie, sau chiar pentru a afla mai multe informații care te-ar ajuta să iei cea mai bună decizie.

 

Înainte să iei decizia de a avea o întrerupere de sarcină, trebuie să știi că există multe alte opțiuni pentru copilul tău. Unele dintre acestea sunt adopția și instituționalizarea, astfel încât poți decide să păstrezi sarcina, iar dacă suportul material nu este suficient sau apar alte impedimente, îți poți încredința copilul unor oameni dornici de a avea unul, capabili de a-i oferi un trai decent, sau îl poți încredința, de asemenea, unui centru pentru copii, având astfel posibilitatea de a-l lua înapoi atunci când vei fi pregătită să ai grijă de el.

 

Ai grija însă, în cazul în care ai decis să faci un avort, să mergi la un medic specializat. Nu te lăsa pe mâna altcuiva care “a mai făcut asta” prin cine știe ce metode băbești.

 

Important este să ajungi cât mai repede cu putință la un ginecolog care să îți explice totul despre această intervenție, iar dacă nu vrei ca părinții tăi să afle despre asta, nu îți face griji, doctorul este obligat să păstreze confidențialitatea (dacă ai peste 16 ani, inclusiv).

 

Fii conștientă de consecințele unei întreruperi de sarcină, pentru că un avort poate avea un impact puternic atât asupra psihicului tău, cât și asupra sănătății tale: depresie, traume, hemoragii sau perforarea uterului, infertilitate temporară sau parțială, posibile viitoare sarcini extrauterine, creșterea riscului de placenta praevia (o inserție anormală a placentei) la următoarea sarcină și alte complicații postoperatorii. Și ține minte, avortul este legal doar până în a 12-a săptămână a sarcinii. Dupa aceea, acesta poate pune în pericol viața mamei.

 

Informează-te, sfătuiește-te cu părinții tăi și fii sigură că ai ales cea mai bună variantă PENTRU TINE, înainte să iei o decizie finală. Oricare ar fi aceasta, ține capul sus!

Alte articole

Prezervativul

Este o învelitoare din latex, închisă la unul din capete, care acoperă penisul în timpul contactului sexual. Eficienţă: 85-98% (depinde de corectitudinea folosirii) Acţiune: Colectează sperma împiedicând contactul ei cu organismul femeii. Avantaje: PrezervativulUşor...

read more
Dezvoltarea la Baieti

Pubertatea - secvenţa maturării din timpul pubertăţii este previzibilă dar viteza la care se va produce e foarte variabilă. În general, debutul pubertăţii se face între 10-14 ani. Debutul pubertăţii este cu 2 ani mai târziu la băieţi decât la fete. Debutul pubertăţii...

read more
Metode contraceptive chirurgicale

Este o metodă chirurgicală de întrerupere a fertilităţii la cererea femeii sau a bărbatului. Eficienţă: 98-99,5% (la sterilizare feminină, în funcţie de tehnica folosită şi timpul scurs de la intervenţie) 96-99,9% (la sterilizare masculină, în funcţie de timpul scurs...

read more
Metode Contraceptive Naturale

Naturale Sunt metode de identificare a perioadei fertile a ciclului menstrual. Eficienţă: 75-99% (depinde de corectitudinea folosirii şi de metoda utilizată) Acţiune: Ajută femeia să ştie care sunt zilele fertile din ciclul ei menstrual. Pentru prevenirea sarcinii,...

read more
Steriletul

Un mic dispozitiv din plastic şi cupru, prevăzut cu două fire flexibile, care se introduce în uter. Eficienţă: 98-99,4% Acţiune: Acţionează în principal prin producerea unei modificări chimice care dăunează spermatozoizilor şi ovulului, înainte de a se putea întâlni....

read more
Dezvoltarea la Fete

Pubertatea Începe între 8 - 12 ani şi se termină în jurul vârstei de 16 ani. Creşterea completă durează aproximativ 3 - 5 ani. Debutul pubertăţii se face la fete cu 2 ani mai dvreme decât la băieţi. Fetele se nasc cu sisteme osoase şi nervoase ceva mai mature şi...

read more
Spermicide

Sunt metode de identificare a perioadei fertile a ciclului menstrual. Eficienţă: 75-99% (depinde de corectitudinea folosirii şi de metoda utilizată) Acţiune: Ajută femeia să ştie care sunt zilele fertile din ciclul ei menstrual. Pentru prevenirea sarcinii, cuplul...

read more
Anatomia si fiziologia sistemului reproducator la fete

Aparatul genital feminin este alcătuit din organul genital extern (vulva) şi organe genitale interne (vagin, uter, trompe uterine, ovare).   Vagin Vaginul este un conduct musculo-membranos ce se intinde intre colul uterin şi vulvă Vaginul este cale de eliminare...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *