Dezvoltarea la Fete
Pubertatea
Începe între 8 – 12 ani şi se termină în jurul vârstei de 16 ani.
Creşterea completă durează aproximativ 3 – 5 ani.
Debutul pubertăţii se face la fete cu 2 ani mai dvreme decât la băieţi.
Fetele se nasc cu sisteme osoase şi nervoase ceva mai mature şi această dezvoltare continuă treptat în timpul copilăriei.
Maturitatea sexuală precoce la femei este un motiv pentru care atunci când atind maturitatea, bărbaţii sunt cu 10% mai înalţi decât femeile (perioada lor de creştere fizică este mai lungă).
Modificările biologice variază ca debut şi durată; cu toate acetea ele pot fi încadrate în tipare bine definite care pot fi anticipate.
Înmugurirea sânilor (prima schimbare)
Începe între 8 – 13 ani (în medie la 11 ani).Se termină la 13 – 18 ani (în medie la 15 ani).
Are o importanţă psihologică asupra tinerei fete; ea poate fi îngrijorată de formă sau dimensiuni.
Nu este neobişnuit ca un sân să se dezvolte ceva mai rapid decât celălalt; adolescența poate fi îngrijorată de asimetria sânilor, în special dacă nu ştie că această asimetrie va dispărea până la sfârşitul perioadei de creştere.
Creşterea bazinului osos (a 2 schimbare)
Fetele au deja la naştere o deschidere mai largă a bazinului, deci adaptarea naturală pentru sarcină este prezentă de la o vârstă foarte mică.
Această schimbare implică în special lărgirea bazinului şi a şoldurilor.
Creşterea rapidă (a 3 schimbare)
Aceasta începe de obicei la 10 ani şi are un maxim la 12 ani;
Creşterea rapidă de obicei se termină în jurul vârstei de 14 ani;
Orice altă creştere vizibilă în statură se opreşte în jurul vârstei de 18 ani;
La sfârşitul creşterii rapide o fată de 14 ani atinge în medie 98% din înălţimea pe care o va avea ca adult.
Prima menstruaţie (menarhă) apare invariabil după ce e atins punctul maxim în creşterea în înălţime (de obicei 1 an), astfel că fata poate fi sigură de creştere, dacă i-a apărut menstruaţia.
Creşterea braţelor şi a picioarelor nu este uniformă; de obicei mâinile şi picioarele cresc la început mai repede. Aceasta este cauza pentru care adolescenţii par deşiraţi şi stângaci.
Părul pubian (a 4 schimbare)
Părul pubian începe să crească între 11-12 ani.
Creşterea e completă până la aproximativ 14 ani.
Părul pubian creţ apare după perioada de creştere maximă în înălţime.
Această dezvoltare este un semn că prima menstruaţie va apare în cca. 6 luni-1 an.
Părul axilar apare, în medie, la 2 ani după ce începe creşterea părului pubian.
Prima menstruaţie (a 5 schimbare)
Una din prejudecăţi este că menstruaţia marchează începutul pubertăţii dar, de fapt, ea este unul din semnele ce apar târziu în această perioadă a creşterii.
În general, menarha apare între 9-18 ani.
Aceasta apare, de obicei, la 2 ani după ce începe dezvoltarea sânilor (apare după ce se atinge vârful maxim de creştere în înălţime).
Primul sau primele cicluri menstruale pot fi mai neregulate decât restul.Poate exista o întârziere cuprinsă între 1 an şi 18 luni înainte ca ovulaţia să fie un fenomen stabil (totuşi acest fenomen nu este sigur în toate cazurile).
Părul axilar şi părul corporal aspru (a 6 schimbare)
Acest fenomen este previzibil, dar cantitatea finală de păr pe care o va avea o persoană pe corp pare să depindă în mare măsură de ereditate.
Glandele sebacee şi seboreice (a 7 schimbare)
Activitatea acestor glande poate produce acnee şi mirosul corpului
Creşterea completă a uterului şi a vaginului (a 8 schimbare)
Deşi acestea încep să se dezvolte devreme, creşterea lor completă se realizează la sfârşitul pubertăţii.
Musculatura peretelui uterin se lărgeşte şi se dezvoltă. Ea are rolul să primească fătul în cursul sarcinii şi să-l expulzeze în timpul naşterii.
În stratul superficial (endometru) apar modificări ciclice.
Vaginul se lărgeşte şi stratul său superficial se îngroaşă.
Mediul (pH-ul) vaginal care era alcalin la începutul pubertăţii devine mai acid în acest stadiu.
La naştere ovarele sunt organe destul de complete: Conţin aproximativ 500.000 ovocite (celulele sexuale feminine imature) – nu se vor matura în ovul; Aceste ovocite rămân imature până la pubertate când apare ovulaţia; La pubertate o parte din ovocite se maturează în ovule în timpul ciclului menstrual lunar (aproximativ 400 – 500 ovule).
Alte articole
Prezervativul
Este o învelitoare din latex, închisă la unul din capete, care acoperă penisul în timpul contactului sexual. Eficienţă: 85-98% (depinde de corectitudinea folosirii) Acţiune: Colectează sperma împiedicând contactul ei cu organismul femeii. Avantaje: PrezervativulUşor...
Dezvoltarea la Baieti
Pubertatea - secvenţa maturării din timpul pubertăţii este previzibilă dar viteza la care se va produce e foarte variabilă. În general, debutul pubertăţii se face între 10-14 ani. Debutul pubertăţii este cu 2 ani mai târziu la băieţi decât la fete. Debutul pubertăţii...
Metode contraceptive chirurgicale
Este o metodă chirurgicală de întrerupere a fertilităţii la cererea femeii sau a bărbatului. Eficienţă: 98-99,5% (la sterilizare feminină, în funcţie de tehnica folosită şi timpul scurs de la intervenţie) 96-99,9% (la sterilizare masculină, în funcţie de timpul scurs...
Metode Contraceptive Naturale
Naturale Sunt metode de identificare a perioadei fertile a ciclului menstrual. Eficienţă: 75-99% (depinde de corectitudinea folosirii şi de metoda utilizată) Acţiune: Ajută femeia să ştie care sunt zilele fertile din ciclul ei menstrual. Pentru prevenirea sarcinii,...
Steriletul
Un mic dispozitiv din plastic şi cupru, prevăzut cu două fire flexibile, care se introduce în uter. Eficienţă: 98-99,4% Acţiune: Acţionează în principal prin producerea unei modificări chimice care dăunează spermatozoizilor şi ovulului, înainte de a se putea întâlni....
Spermicide
Sunt metode de identificare a perioadei fertile a ciclului menstrual. Eficienţă: 75-99% (depinde de corectitudinea folosirii şi de metoda utilizată) Acţiune: Ajută femeia să ştie care sunt zilele fertile din ciclul ei menstrual. Pentru prevenirea sarcinii, cuplul...
Anatomia si fiziologia sistemului reproducator la fete
Aparatul genital feminin este alcătuit din organul genital extern (vulva) şi organe genitale interne (vagin, uter, trompe uterine, ovare). Vagin Vaginul este un conduct musculo-membranos ce se intinde intre colul uterin şi vulvă Vaginul este cale de eliminare...
Candidoza genitala
Este cauzată de o ciupercă (Candida albicans) ce trăieşte în mod normal pe piele şi pe mucoase. Este deci o infecţie care nu se transmite neapărat pe cale sexuală. Atât femeile cât şi bărbaţii pot avea candidoză genitală fără să aibă nici un semn. Dacă apar, la femeie...
0 Comments