Sifilis

Este o infecţie cauzată de o spirochetă, Treponema pallidum.

Este o boală care, netratată, are o evoluţie lentă (10-15 ani), dar foarte gravă. Cei 15 ani de evoluţie din momentul infectării pot fi împărţiţi în trei stadii:

Sifilis primar:

Primele şase luni de la contactul sexual infectant. După 10-90 de zile de la infecţie apare o rană (de obicei unică) în zona contactului sexual (vagin, gură, anus/rect). Rana, numită “şancru”, este o suprafaţă de unde lipseşte pielea, de formă rotund-ovală, ca o monedă mică, nedureroasă şi cu baza tare. După aproximativ trei săptămâni, leziunile se vindecă singure, fără urmă. De obicei, persoana se crede vindecată.

Sifilis secundar:

Durează între luna a 6-a şi a 24-a de la momentul infectării. Acum apar diferite erupţii pe piele, de obicei sub forma unor pete de culoare roz, căderea părului, modificări ale pielii palmelor. Testele de sânge (RBW sau VDRL) sunt intens pozitive.

Sifilis terţiar:

Este restul perioadei de evoluţie până la 15 ani. Acum microbul se cantonează în diferite organe interne (oase, sistem nervos, aortă etc.) pe care le distruge. Boala este din ce în ce mai greu de vindecat şi se poate ajunge chiar la deces.

Complicaţii:

Netratat, poate duce la afectarea gravă a organelor interne, mai ales creier şi chiar la deces.

Sifilisul se transmite de la mama infectată la făt în timpul sarcinii, putând determina la acesta malformaţii şi alte afecţiuni congenitale grave.

Alte articole

…sex oral si risc de infectare cu HIV

Sexul oral prezintă riscuri Ca orice activitate sexuală, şi sexul oral prezintă anumite riscuri de transmitere a HIV atunci când unul din parteneri este seropozitiv, când starea vreunuia dintre parteneri nu este cunoscută şi/ sau când unul din parteneri nu este...

read more
Y-PEER

“Spune-mi şi este posibil să uit. Arată-mi şi este posibil să ţin minte. Implică-mă şi voi înţelege.” Youth Peer Education NetworkY-PEER (Youth Peer Education Network) este o reţea internaţională bazată pe “educaţia între egali” reprezentată în 39 de ţări ale lumii,...

read more
Standarde pentru educația sexuală în Europa

Tendința crescătoare către globalizare și răspândirea rapidă a informațiilor, combinate cu prevalența ridicată a infecției cu HIV și violenței sexuale, sunt factori, identificați de cercetători ai mediului social, factori care sugerează că educația sexuală și...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.