Mituri Urbane la Festivalul ,,Femei pe Mătăsari”

Când vorbim despre femeie este dificil să alegi cele mai potrivite cuvinte în descrierea ei,  a rolului pe care ea îl îndeplinește și asupra felului în care este ea percepută în societate. Apariția ei, încă de la începuturile omenirii, a luat diverse forme și a evoluat din multe perspective, femeia simbol al fertilității și prosperității, femeia zeiță și împărăteasă,  femeia sub anonimat, femeia mamă și fiică, femeia ca scânteie a evoluției, dar și femeia supusă abuzurilor și discriminării.

Statutul femeii variază de la o societate la alta și este perceput în funcție de valorile  fiecăruia însă, în mod sigur, putem vorbi în zilele  noastre despre femeie ca având o poziție de egalitate față de bărbat, recunoscută în mod oficial în urma unor eforturi consistente de  modificare a constituției, care au avut succes în secolul XX. Chiar și în urma acestor eforturi, întâlnim des forme de abuz și discriminare asupra femeilor, iar în societate se resimte o nevoie mare în educarea oamenilor cu privire la rolul femeii și echitatea de gen.

Această misiune este integrată în programele pe care Fundația Tineri pentru Tineri le derulează și unește eforturile la nivel național de a oferi o înțelegere mai mare asupra lumii și asupra rolurilor sociale pe care fiecare dintre noi le îndeplinește.

În cadrul Festivalului Urban „Femei pe Mătăsari” (7-8 iunie 2014), voluntarii Tineri pentru Tineri au interacționat cu peste 700 de vizitatori, care au beneficiat de informații, prezervative și numeroase premii. Aceștia au avut ocazia să exploreze atitudini legate de echitatea de gen, egalitatea de șanse și să fie informați în adoptarea unui comportament responsabil la nivel individual, mai ales din perspectivă reproductivă și a sexualității.

Discutând despre prejudecățile și stereotipurile de gen, voluntarii au avut ocazia să ia pulsul tinerilor vizitatori cu privire la cum percep aceștia femeia în societate sau ce rol îndeplinesc femeile în viața bărbatului. Concluzia nu a fost direcționată, iar discuția se finaliza în momentul în care aceștia conștientizau că o astfel de percepție vine din convingerile proprii, iar dacă există prejudecăți, acestea sunt trecute prin propriul filtru de valori.

Cel mai des întâlnit stereotip a fost referitor la folosirea contracepției de către femei, acesta fiind încă un subiect tabu. „Femeile care au un prezervativ în geantă sunt percepute ca femei cu moravuri ușoare” a fost o afirmație pe care mulți beneficiari o aprobau, deși recunoșteau că folosirea prezervativului este responsabilitatea fiecăruia, indiferent de gen.

Prezent la standul Tineri pentru Tineri a fost și Durex, printr-un parteneriat dedicat evenimentului „Femei pe Mătăsari”, care a oferit ocazia scoaterii de sub tabu a prezervativului și folosirea acestuia. De la testarea abilităților de punere a prezervativului pe întuneric, până la folosirea acestuia în alt scop decât cel contraceptiv, beneficiarii au avut ocazia să se familiarizeze cu acesta și să conștientizeze importanța acestuia în obținerea momentelor sigure și plăcute.

Tineri pentru Tineri s-a bucurat că a reușit și de data aceasta să provoace prejudecățile existente și să contribuie la o percepție mai deschisă asupra femeii, activitate care nu va înceta până când societatea nu va deveni un loc mai bun pentru dezvoltarea indivizilor săi.

Alte articole

Prezervativul

Este o învelitoare din latex, închisă la unul din capete, care acoperă penisul în timpul contactului sexual. Eficienţă: 85-98% (depinde de corectitudinea folosirii) Acţiune: Colectează sperma împiedicând contactul ei cu organismul femeii. Avantaje: PrezervativulUşor...

read more
Dezvoltarea la Baieti

Pubertatea - secvenţa maturării din timpul pubertăţii este previzibilă dar viteza la care se va produce e foarte variabilă. În general, debutul pubertăţii se face între 10-14 ani. Debutul pubertăţii este cu 2 ani mai târziu la băieţi decât la fete. Debutul pubertăţii...

read more
Metode contraceptive chirurgicale

Este o metodă chirurgicală de întrerupere a fertilităţii la cererea femeii sau a bărbatului. Eficienţă: 98-99,5% (la sterilizare feminină, în funcţie de tehnica folosită şi timpul scurs de la intervenţie) 96-99,9% (la sterilizare masculină, în funcţie de timpul scurs...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *