Inelul contraceptiv

Inel contraceptiv este un cerc de plastic moale, flexibil, cu un diametru de 54 de mm. Acesta conţine o combinaţie de hormoni: estrogen şi progestativ.

Eficienţă:

Eficienţa acestei metode contraceptive este cel puţin asemănătoare cu aceea a pilulelor (99%), în cazul folosirii corecte şi constante. Cu toate acestea, este nevoie ca femeia să aibă un nivel ridicat de confort al propriului corp pentru a putea introduce inelul.

Acţiune:

Inelul se introduce în vagin şi se ţine timp de trei săptămâni, apoi este îndepărtat pentru o săptămână de pauză (care, de obicei, este perioada de menstruaţie). Prin eliberarea estrogenului şi progestativului se împiedică ovulaţia şi se îngroaşă mucusul de la nivelul colului uterin.

După pauza de o săptămână se poate introduce un nou inel vaginal şi se repetă procedura.

Avantaje:

Inelul este o metodă modernă de contracepţie alternativă cu un procent mare de eficienţă. Poate face ca menstruaţiile să fie mai puţin abundente şi contribuie la reglarea ciclului menstrual. Este o metodă relativ confortabilă prin prisma faptului că inelul se introduce o dată pe lună. Este o metodă complet reversibilă.

Dezavantaje:

Inelul poate cauza iritaţii vaginale, secreţii şi este posibil să fie simţit de parteneri în timpul actului sexual. De asemenea, poate duce la o stare de disconfort, poate cauza greţuri sau tensiune la nivelul sânilor.

Nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.

Observaţii:

Se recomandă consiliere şi supraveghere la un cabinet care oferă servicii de planificare familială. Produsul este disponibil şi în România.

Alte articole

…sex oral si risc de infectare cu HIV

Sexul oral prezintă riscuri Ca orice activitate sexuală, şi sexul oral prezintă anumite riscuri de transmitere a HIV atunci când unul din parteneri este seropozitiv, când starea vreunuia dintre parteneri nu este cunoscută şi/ sau când unul din parteneri nu este...

read more
Y-PEER

“Spune-mi şi este posibil să uit. Arată-mi şi este posibil să ţin minte. Implică-mă şi voi înţelege.” Youth Peer Education NetworkY-PEER (Youth Peer Education Network) este o reţea internaţională bazată pe “educaţia între egali” reprezentată în 39 de ţări ale lumii,...

read more
Standarde pentru educația sexuală în Europa

Tendința crescătoare către globalizare și răspândirea rapidă a informațiilor, combinate cu prevalența ridicată a infecției cu HIV și violenței sexuale, sunt factori, identificați de cercetători ai mediului social, factori care sugerează că educația sexuală și...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.