Hepatita B
Hepatita B este o boală inflamatorie a ficatului, determinată de virusul hepatitei B. Există mai multe feluri de virusuri ce pot determina hepatite (A, B, C, D, E etc). Între aceste virusuri există diferenţe în ceea ce priveşte modul de transmitere şi gravitatea bolii.
Deşi nu determină nici un fel de simptome ale aparatului genital, virusul hepatitei B se transmite cel mai frecvent pe cale sexuală. Alte căi de transmitere sunt: sânge, transplanturi, instrumentar medical nesterilizat, de la mamă la făt.
De multe ori, hepatita B nu se manifestă clinic. Atunci când apar, semnele cele mai frecvente sunt oboseala, pierderea poftei de mâncare, greaţa, voma, colorarea tegumentelor şi mucoaselor (ochi) într-o nuanţă gălbuie (icter).
Complicaţii:
Hepatita B este o infecţie gravă. Virusul cantonat în ficat poate determina în timp hepatita cronică, ciroza hepatică sau cancer hepatic, urmate de deces. Purtătorii de virus B nu au voie să doneze sânge, chiar dacă sunt sănătoşi.
Atenţie!
Te poţi proteja contra hepatitei B, ca şi contra altor ITS, evitând contactele sexuale întâmplătoare şi folosind prezervativul.
Din fericire, contra infecţiei cu virusul hepatitei B există un vaccin care te poate proteja! Întreabă medicul tău de familie despre el!
Alte articole
Prezervativul
Este o învelitoare din latex, închisă la unul din capete, care acoperă penisul în timpul contactului sexual. Eficienţă: 85-98% (depinde de corectitudinea folosirii) Acţiune: Colectează sperma împiedicând contactul ei cu organismul femeii. Avantaje: PrezervativulUşor...
Dezvoltarea la Baieti
Pubertatea - secvenţa maturării din timpul pubertăţii este previzibilă dar viteza la care se va produce e foarte variabilă. În general, debutul pubertăţii se face între 10-14 ani. Debutul pubertăţii este cu 2 ani mai târziu la băieţi decât la fete. Debutul pubertăţii...
Metode contraceptive chirurgicale
Este o metodă chirurgicală de întrerupere a fertilităţii la cererea femeii sau a bărbatului. Eficienţă: 98-99,5% (la sterilizare feminină, în funcţie de tehnica folosită şi timpul scurs de la intervenţie) 96-99,9% (la sterilizare masculină, în funcţie de timpul scurs...
0 Comments