Deprecated: class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/y4yro/public_html/wp-includes/functions.php on line 4967

Schimbările conceptuale apărute în secolul XX în general, nu pot fi datate cu precizie, fiind rezultatul unui şir de evenimente care au acţionat cumulativ. Din punct de vedere didactic, pot fi totuşi considerate ca fiind caracteristice câteva perioade.

În perioada acestor trei decenii, atitudinea victoriană referitoare la sexualitate a fost zdruncinată din rădăcini. În primul rând, a avut loc primul război mondial, iar în perioadele de război apare o relaxare a valorilor morale tradiţionale. Pe de altă parte, ideile lui Sigmund Freud au căpătat o mare popularitate.

Freud a combătut cu fermitate ideile referitoare la inocenţa din punct de vedere sexual a copilului, precum şi cele prin care sexualitatea era considerată un lucru care se manifesta numai în dormitor şi ţinea numai de organele genitale. Din punctul de vedere al lui Freud, sexualitatea reprezenta o componentă majoră a vieţii omului începând de la naştere şi continuând până la sfârşitul vieţii. Mai mult, el a arătat că tulburările de personalitate derivau din felul în care era tratată sexualitatea respectivei persoane. Oprimarea instinctelor sexuale în marea majoritate a cazurilor nu putea duce decât la lucruri negative – susţinea Freud.

Aceste idei au fost preluate în acea perioadă, ca o justificare pentru a reduce restricţiile existente în ceea ce priveşte manifestările sexualităţii. De asemenea, din acest moment şi femeia era vazută ca o persoană cu sexualitate, aceasta modificând parţial viziunea victoriană prin care femeia era considerată o persoană asexuată.

Din punct de vedere al sexualităţii femeii, ideile lui Freud au fost totuşi influenţate puternic de perioada victoriană, al carui produs era şi el. Freud a oferit o serie de concepte care au fost îmbrăţişate la nivel general şi care, în acelasi timp, se considera că au avut un efect negativ asupra sexualităţii femeii.

Conform teoriei freudiene, copilul de la naştere trece prin trei stadii de dezvoltare, în fiecare dintre acestea diferite părţi ale corpului devenind centrul atenţiei şi reprezentând locul unde se focalizează energia sexuală. Primul stadiu se considera că durează de la naştere până la aproximativ un an şi se numeşte oral. În acest stadiu principala sursă de plăcere este gura şi regiunea buzelor. Cel de al doilea stadiu apare pe parcursul celui de-al doilea an de viaţă şi se numeşte anal. În aceasta perioadă atenţia copilului este concentrată pe eliminare. Cel de-al treilea stadiu este cel falic, durează de la 3 la 6 ani şi focalizarea este pe organele genitale.

Potrivit lui Freud, natura focalizării este foarte diferită între cele două sexe datorită faptului că fetiţa realizează că nu are penis. Această constatare reprezintă un traumatism şi din momentul respectiv femeia va petrece întreaga ei viaţă încercând să compenseze aceasta deficienţă. Personalitatea ei devine egoistă, din cauza sentimentului de inferioritate sexuală generat de absenţa penisului. Din punctul de vedere al lui Freud, femeia şi sexualitatea ei, reprezintă forme imperfecte ale bărbatului. Acceptarea generală a teoriilor lui Freud au avut ca rezultat creşterea unor generaţii de femei şi de bărbaţi care aveau în continuare o percepţie victoriană privind sexualitatea femeii. Exemplul cel mai demonstrativ în acest sens este dat de teoria dualistă a orgasmului, care a rămas necombatută şi neschimbată până în anii ‘60.

Freud, în această teorie a formulat existenţa la femeie a două tipuri de orgasm: vaginal şi clitoridian. În dezvoltarea normală a unei femei se produce o tranziţie a centrului plăcerii de la nivel clitoridian la nivel vaginal. Eşecul tranziţiei este definit prin lipsa de maturizare. Datorită faptului constatat ştiinţific că centrul senzaţiilor sexuale este clitorisul şi că majoritatea femeilor au orgasm prin stimulare clitoridiană şi nu prin penetrare vaginală pur şi simplu, generaţii de femei au trăit cu convingerea că ceva nu este în regulă cu ele atâta timp cât nu pot avea orgasm numai prin stimulare vaginală. Prin această teorie se demonstra nu numai faptul că bărbatul este superior din punct de vedere sexual, dar şi faptul că sexualitatea femeii este dependentă de prezenţa bărbatului, fără de care nu se poate dezvolta.

Efectele ideilor lui Freud asupra punctelor de vedere avute de oameni referitoare la sexualitate au fost diferite: o parte au reprezentat fundamentarea conceptului prin care s-a considerat că represiunea sexuală este dăunătoare, prin aceasta încurajându-se sexualitatea. Conceptul său asupra existenţei unui instinct sexual universal a ajutat prin perceperea femeii ca o fiinţă sexuală. Pe de alta parte, a sprijinit teoria victoriană prin care femeia este inferioară bărbatului, de data aceasta elementul de bază al inferiorităţii fiind sexualitatea.

Cu toate acestea, asistăm la o creştere a drepturilor femeii şi a libertăţilor de manifestare: începând cu 1920, femeile au drept de vot (SUA), şi apare “noua femeie” a epocii jazz-ului (SUA). Rochiile se scurtează până la genunchi, se poartă părul scurt, se utilizează rujul de buze, parfumurile, iar imaginea femeii este cea a unei persoane dinamice, plină de viaţă, fumătoare, sexy, care frecventează barurile şi alte locuri în care accesul era cu desăvârşire interzis înainte, având repercursiuni asupra modului cum era privită moralitatea.

 

Deşi poate în ziua de azi această perioadă poate să pară foarte puţin dinamică, din punct de vedere al sexualităţii, ea a constituit perioada de dezvoltare a premiselor care au contribuit la deschiderea ulterioară.

Lupta dusă de Alfred Kinsey în SUA, pentru cercetare şi pentru a publica în 1948 studiul “Comportamentul sexual al bărbatului”, iar în 1953 “Comportamentul sexual al femeii” au reprezentat poate ultimul atac împotriva interdicţiei de a discuta şi examina aspectele legate de sexualitate. Acceptarea arătată de public faţă de lucrările lui Kinsey a reflectat în mod direct interesul general faţă de problemele sexuale.

În 1953 abordarea publică a sexualităţii s-a manifestat şi prin apariţia primului număr al revistei Playboy, iar popularitatea imediată a acestei reviste a indicat încă o dată acceptarea publică a sexualităţii. În America postbelică apar noi standarde în care sexualitatea este corelată cu succesul economic şi social.

Muzica din acel timp reflectă şi ea aceasta acceptare: rock-and-roll, senzualitatea lui Elvis Presley şi audienţa deloc inhibată. Cu toate acestea, rezistenţa exista în continuare: femeile din Playboy îşi dezveleau sânii în totalitate dar regiunea pubiană niciodată, în spectacolele de televiziune se prezenta numai bustul lui Elvis, restul fiind încă prea mult pentru majoritate.

Reprezintă momentul când populaţia tânără, deosebit de numeroasă, fiind rezultatul creşterii natalităţii după cel de-al doilea război mondial, ataca în America toate valorile în general, şi cele legate de sexualitate în special.

Atitudinile sexuale devin mai liberale, crescând vertiginos frecvenţa rapoartelor sexuale premaritale şi scăzând vârsta debutului sexual. Femeile încep să-şi discute sexualitatea şi să comenteze erorile teoriilor freudiene, să ceară accesibilitatea la contraceptive şi să lupte pentru liberalizarea avortului, pornind de la drepturile fundamentale ale femeii. Mişcarea tineretului pentru pace şi dragoste au un impact imediat asupra populaţiei, modificând totul, de la stilul pieptănăturii până la atitudinile sexuale.

Atitudinea deschisă faţă de sexualitatea anilor ‘60 devine un lucru bine stabilizat. Avortul este legalizat în multe ţări.

Aspectele legate de viol şi homosexualitate devin publice şi aspecte politice în acelasi timp. Se dezvoltă terapia sexuală şi pe piaţă apar manuale de largă audienţă în care accentul este pus pe plăcere. Playboy, în concurenţă cu Penthouse, arată publicului că atât femeile cât şi bărbaţii au organe genitale. Pornografia devine un obiect de consum şi se dezvoltă ca o adevarată industrie. Produse de uz intim (cum ar fi vibratoarele) există la îndemâna tuturor. Din acest moment se poate spune că sexualitatea a ieşit din clandestinitate.

Galerie

Fiziologia la băieţi

La bărbat, spermatozoidul este produs la nivelul testiculelor şi este depozitat până în momentul ejaculării în epididim, un canal întortocheat aflat lângă testicule. Testiculele sunt situate în scrot, practic în afara organismului pentru că au nevoie de o temperatură...

Scabia (râia)

Este o boală cauzată de un parazit (Sarcoptes scabie).Femela sapă galerii în piele mai ales în timpul nopţii, iar după ce depune ouăle, moare. Larvele înţeapă pielea pentru a se hrăni.Contaminarea se face prin contactul intim cu persoana infestată sau prin...

Negii genitali

Apariţia lor este determinată de anumite tulpini ale Virusului Uman Papilloma (HPV). Atât la femei cât şi la bărbaţi, boala se manifestă prin apariţia uneia sau mai multor excrescenţe de culoarea pielii, cărnoase, de dimensiuni iniţial mici, uneori chiar...

0 Comments