La bărbat, spermatozoidul este produs la nivelul testiculelor şi este depozitat până în momentul ejaculării în epididim, un canal întortocheat aflat lângă testicule.

Testiculele sunt situate în scrot, practic în afara organismului pentru că au nevoie de o temperatură mai mică cu un grad decât temperatura organismului pentru a produce spermatozoizi.

Spermatozoizii pornesc pe ductul deferent pentru a ajunge în zona veziculelor seminale şi prostatei, unde se produce lichidul spermatic (seminal). Astfel se produce sperma, din îmbinarea spermatozoizilor cu lichidul seminal. Acest lichid are rolul de a proteja spermatozoizii prin mediile prin care aceştia trec pentru a ajunge la ovul.

După formarea spermei, aceasta este eliberată prin uretră. Uretra este şi canalul de eliminare pentru urină. Odată trecută urina, pe uretră rămâne un mediu acid, nefavorabil trecerii spermei care este o bază (reacţia dintre un acid şi o bază este de neutralizare). Aici intervine rolul glandei lui Cowper care produce aşa numita “picătura plăcerii”, un lichid în cantitate mică ce este eliberat în timpul erecţiei, înainte de ejaculare, şi are rolul de a curăţa uretra.

ATENŢIE! Picătura plăcerii poate conţine spermatozoizi de la o ejaculare anterioară, eliberarea ei nu poate fi controlată de bărbat şi nici nu este simţită. Acesta este motivul pentru care retragerea penisului din vagin înaintea ejaculării nu este o metodă sigură de contracepţie. De aceea este important să foloseşti o metodă modernă de contracepţie.

Un alt lucru important de reţinut se referă la igiena aparatului reproducător masculin. La baza glandului penisului se formează o substanţă de culoare albă numită smegmă. Aceasta trebuie curăţată pentru că este dăunătoare pentru bărbat şi pentru partenera sa.