Pro TV - 10 decembrie 2014

10-12-2014

Subiectul tabu care duce România pe primul loc în UE în topurile rușinii. ONU cere introducerea unei noi materii obligatorii.

Liliana CUREA

Subiectul tabu care duce Romania pe primul loc in UE in topurile rusinii. ONU cere introducerea unei noi materii obligatorii.Recomandarea vine de la oficialii Organizației Națiunilor Unite, șocați de faptul că țara noastră e în fruntea unui top negru, în ceea ce privește sarcinile în rândul minorelor.

Problema e că în România nu este vorba doar despre lipsa orelor de educație sexuală, ci și despre o lipsă acută a programelor de prevenție. Asta în condițiile în care în țările civilizate tinerii își pot procura gratuit prezervative de la tonomate.

Elevii din clasa a 9-a de la Colegiul Spiru Haret din București își iau lecții de educație sexuală. Școala a încheiat un parteneriat cu o fundație, iar voluntarii vin săptămânal să vorbească tinerilor despre viața sexuală.

Andreea, voluntar Tineri pentru Tineri: „La început le este jenă, aceea că nu au mai vorbit, dar după aceea se acomodează”.

Cu ajutorul voluntarilor, elevii de 15 ani au înțeles că nu e o rușine să vorbească despre aparatul reproducător și bolile cu transmitere sexuală.

Și asta pentru ca mulți tineri nu știu că, în urma relațiilor sexuale neprotejate, se pot infecta cu boli grave, cum ar fi hepatitele B sau C, Sifilis, HIV, Gonoree, HPV sau Chlamydia.

Nagy, voluntar Tineri pentru Tineri: „Cei mai mulți sunt interesați de partea ITS-urilor, HIV/SIDA, care sunt cauzele, cum se transmit”.

Colegiul Spiru Haret e un exemplu pozitiv. În România sunt însă prea puține școli care au asemenea lecții în programă.

Din păcate, mulți părinți și profesori refuză să le ofere elevilor informații despre ce înseamnă viața sexuală și care sunt implicațiile ei. Tocmai lipsa de informare a făcut ca România să fie în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai multe minore însărcinate.

La lipsa educației se adaugă lipsa programelor eficiente de prevenție. În timp ce în multe țări europene tinerii își pot lua prezervative gratuite chiar din școli, la noi tinerilor le sunt doar prezentate.

Maria Georgescu, președintele ARAS: „Inspectoratele nu ne lasă să împărțim prezervative în școli, doar le arătăm.”

În Franța, Italia, Spania, Olanda, Germania sau Norvegia există aparate speciale cu prezervative și absorbante, pe care tinerii le pot lua gratuit, inclusiv din unitățile școlare.

Autoritățile române trebuie să ia urgent măsuri pentru că avem foarte multe mame adolescente, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Suntem pe locul 2 în Europa, după Bulgaria.


Subiectul tabu care duce Romania pe primul loc in … - MyVideo