PRO TV - 11 noiembrie 2014

11-11-2014

Ce nu înțeleg profesorii și părinții în țara în care copiii cresc copii. În ultimii 5 ani, 50.000 de minore au devenit mame

Liliana CUREA

Într-o țară în care să vorbești despre sex în familie este ceva rușinos, iar cuvinte ca prezervativ și contracepție stârnesc râsete, să nu ne mirăm, ca fetițele de școală generală sunt mame.

Educație sexuală - ProTV - noiembrie 2014Și sunt din ce în ce mai multe. România ocupă locul 2, în Europa, la acest capitol. Nu o să fie mai bine, pănă când părinții și profesorii nu vor înțelege că noțiunile de sexologie țin de educație și ar trebui să fie obligatorii în școli.

La 14 ani, pe lângă materiile de clasa a 6-a pe care le studiază, o fată din județul Bacău învață să fie și mamă. În urmă cu 2 luni, a dat naștere unei fetițe, iar cel care a lăsat-o însărcinată, minor și el, a părăsit-o imediat.

“Am simțit pur și simplu că sunt mamă și iubesc acest copil. Colegele mele știu, au aflat și mă întreabă mereu ce face fetița. Le-am sfătuit să nu facă ce am făcut eu”, a mărturisit adolescenta de 14 ani.

Toată acestă situație a maturizat-o înainte de vreme. “Copilul crește încă un copil. Este greu. Cum m-a crescut mama pe mine și s-a chinuit mult nu m-a părăsit niciodată, nici eu nu o să o părăsesc”.

Cazul nu e nici pe departe singular. Adolescenților le este rușine să vorbească deschis atunci când ajung într-o astfel de situație însă nici profesorii nu-i îndrumă suficient iar mulți nu pun preț pe lecțiile de educație sexuală.

“Se predă în cadrul componentei de educație pentru sănătate, la ora de dirigenție și bineînțeles în proiectele de colaborare cu anumite ONG-uri. Este necesară… există o preconcepție că este un subiect tabu, este o greșeală”, a explicat Marian Banu, purtător de cuvânt ISMB.

“Anumite școli au încheiat parteneriate cu diferite ONG-uri și primesc la ore voluntari tineri care le vorbesc elevilor despre lucruri intime sau bolile cu transmitere sexuală. Chiar dacă numărul mamelor adolescente e mai mic decât în anii trecuți, este alarmant faptul că a scăzut vârsta la care fetele rămân însărcinate”, explică Alexandra Miroslav.

În ultimii 5 ani peste 50.000 de minore au devenit mame, iar unele dintre fete aveau doar 10 ani când au rămas însărcinate. Grav este însă că numărul adolescentelor care au relații intime este mai mare, dar cele mai multe dintre ele renunță la sarcină. Puține știu însă că nașterea unui copil sau avortul, la acestă vârstă, pot avea consecințe grave asupra sănătății lor.

Cele mai multe sarcini la minore sub 15 ani au fost înregistrate în județele Vaslui, Iași, Dolj, Bistrița-Năsăud, Mureș și Bacău. Conform studiilor, rata de natalitate în România la adolescentele cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani este de 30 la 1.000. Cu acest scor, suntem pe locul 2 în UE după Bulgaria, iar după noi urmează Slovacia și Marea Britanie. Singurii educați în acest sens sunt tinerii din Olanda, Danemarca și Germania.

ProTV - Despre educația sexuală - MyVideo