9 mai sau alterego-ul europenilor

09-05-2014

ziua-europei-9-mai-mediumMotto -“”Viitorul începe de acum, nu de mâine”.

Vorbim despre o zi cu o valoare și o dimensiune ce se răsfrânge asupra fiecărei națiuni care se află sub egida “In varietate Concordia”. Această zi marchează declarația ministrului de externe al Franței, Robert Schuman, care propunea un plan de colaborare, inițial economic, între state, și după acest moment Europa s-a reconstruit  și consolidat efectiv. Vorbim despre o zi a nașterii Europei, o zi în care atât diplomația și relațiile internaționale au avut de câștigat, cât și valorile și cutumele statelor, în care s-a răspândit ideea de unitate și diversitate.

Uniunea Europeană se răsfrânge asupra întregii societăți, se creează o comunitate în care interculturalitatea oferă posibilitatea de a vedea dincolo de orizonturi, de a trăi experiența de cetățean european.  Europa promovează pacea și solidaritatea, exemple fiind multele misiuni atât în interiorul comunității, cât și în exteriorul ei. Prin acest moment se promovează unitatea și egalitatea, responsabilitatea și paritatea, drepturi fundamentale ale omului ce se regăsesc încă din cele mai vechi timpuri. O dovadă clară este că de la o propunere a unui stat (Franța) s-a ajuns la numărul de 28 de state, care împărtășesc valori și principii comune.

Europa veghează pentru securitate, este o structură compusă din mai multe paliere, între care cel educațional, cel de tineret, economic și social. În domeniul educației, cu siguranță vă sunt cunoscute mobilitățile Erasmus și Socrates ale studenților și personalului didactic, sau proiectele finanțate prin programul Tineret în Acțiune în domeniul tineretului. În plus, instrumentele structurale se răsfrâng asupra tutoror acestor paliere și schimbă societatea de azi într-o societate în care cetățenii se implică activ. Din perspectiva Fundației Tineri pentru Tineri, odată cu intrarea în UE, am văzut bine-cunoscutul deja Program Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) ca fiind o mare resursă de creștere a societății românești în zone care până atunci nu primeseră bugetele necesare (educația și sănătatea).

Uniunea Europeană este mai mult decât o simplă structură inter-statală, este un mediu în care fiecare cetățean, fie român, francez,  englez, german sau spaniol și tot așa poate să își împărtășească valorile sub numele de cetățean european. Nu este o dublă identitate, ci o putere care îți permite să înțelegi ce înseamnă cu adevărat statul de drept și drepturile și libertățile cetățenești, valori funadamentale ale Uniunii Europene.

Așadar, să nu uităm că Europa nu este doar un loc în care se întâlnesc sferele de influență politică, ci este un loc în care toate statele membre și cetățenii acestora au dreptul la opinie, la securitate, la cooperare la toate nivelurile, dar și la transfer de bune practici pentru realizarea progresului unitar. Să nu uităm că istoria ne dovedește că această uniune a națiilor era prevăzută și un exemplu în acest sens este Victor Hugo care spunea în timpul « Primăverii Popoarelor » (1849) că : «Va veni o zi în care voi, francezi, ruşi, italieni, germani, voi toate națiunile continentului, fără să vă pierdeți calitățile distincte şi glorioasa voastră individualitate, veți fonda o unitate superioară şi veți construi fraternitatea europeană. »

Românii și România sunt mai degrabă euro-optimiști în ceea ce privește viitorul acestei uniuni care are reguli comune, alături de Belgia și Germania (HotNews.ro). Restul Europei e caracterizată de euroscepticism declarat sau în creștere. Acestea sunt detalii, importante însă din perspectiva politicilor publice, în contextul în care România și cetățenii ei abia înțeleg ce înseamnă să fii cetățean european și că acest lucru presupune unele drepturi, dar și responsabilități.

Vlăduț Victor,
Voluntar Mehedinți & București

Taguri