7 miliarde de oameni, 7 miliarde de posibilități

02-11-2011

Raportul UNFPA: Starea Populației Lumii 2011

În data de 26 octombrie 2011 UNFPA a lansat raportul “Starea Populației Lumii 2011” cu previziunea: pâna la 31 octombrie 2011 populația globului va ajunge la 7 miliarde de locuitori. Populația globului a crescut semnificativ în ultimii 200 de ani, de la 1 miliard în anul 1804, la 7 miliarde de locuitori la data de 31 octombrie 2011.

Raportul Starea Populaţiei Lumii 2011 analizează paradoxuri din perspectiva indivizilor, descrie obstacolele cu care aceştia se confruntă şi pe care le depăşesc în încercarea de a construi o viaţă mai bună pentru ei și pentru comunitatea în care trăiesc. Raportul ilustrează situația și problemele cu care se confruntă, în special, 9 țări: China, Egipt, Etiopia, Finlanda, India, Mexic, Mozambic, Nigeria şi Macedonia, prin povești și exemple din diverse arii relatate de persoane care trăiesc în acele zone, dar situația generală conține date și statistici la nivel global.

Educația pierde teren în fața unui loc de muncă stabil, tinerii își pierd interesul pentru studiu și vânează o hârtie care să confirme faptul că au studii superioare, preferând un loc de muncă într-un domeniu care nu necesită cunostințe dobândite în timpul facultății, dar care le conferă siguranța zilei de mâine. La polul opus, populația cu vârstă peste 60 de ani (2,4 miliarde) este antrenată să aibe roluri active în societate, să se implice activ în viața comunității.

Cercul vicios alcătuit din sărăcie, lipsa mâncării, inegalitate între sexe, decese ale noilor născuți, se încercă a fi combătut prin investiții în sistemul de sănătate și în educația femeilor și a copiilor.

Secolul XXI a adus o explozie demografică, Asia rămânând pe primul loc cu 60% din populația globului: 4,2 miliarde de locuitori, urmată de Africa cu 15% din populația globului, Europa, America și Oceania însumând 1,7 miliarde de locuitori în 2011.

Raportul accentuează nevoia de implicare a tinerilor în toate domeniile de activitate: economie, politică, educație sexuală, planificare familială, susținerea de care este nevoie pentru ca aceștia să crească și să ajungă să își exprime opiniile trebuind să vină de la cei care acum nu le oferă un loc de muncă conform educației și dezvoltării lor. Toate acestea se reflectă în rata de angajare a tinerilor, foarte scăzută în unele regiuni:

În continuare se observă procentul mic de angajare în rândul femeilor, aceasta datorându-se, conform studiului, diferențelor culturale și oportunităților reduse de a acorda femeilor șansa de a combina cele două domenii: familia și munca.

O altă problemă ridicată în acest raport este studiul asupra fertilității și a dreptului femeii de a se reproduce. S-a demonstrat că reducerea nașterilor conduce către o creștere economică și reducerea sărăciei, măsurile luate în acest sens fiind la nivelul sistemului de sănatate inclusiv pentru sănatatea copilului, programe de sănatatea reproducerii, precum și programe de responsabilizare a femeilor. În multe țări, părinții au decis să aibă un număr mai mic de copii pentru a le putea oferi mai multe oportunități, educație și un trai civilizat. Cu toate acestea, în India, metoda contraceptivă oferită gratuit de către guvern este sterilizarea, metodele de contracepție moderne nefiind folosite, iar multe dintre ele neaccesibile populației.

Despre toate acestea precum și despre drepturile femeilor, drepturile tinerilor, demografie, egalitatea între sexe, sănătatea reproducerii, puterea de a lua decizii și multe altele, vă invităm să citiți Starea Populației Lumii 2011 urmând link-ul de mai jos.

Descarcă raportul ”Starea Populației Lumii - 2011” de aici.