Succesul unui program… un pic de statistică!

24-02-2011

Un program are impact atunci când schimbă cu adevărat comportamentele grupului ţintă vizat.

În perioada 1992 – 2010 s-au înregistrat în România peste 2500 de cazuri de infecţie cu HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) la adulţi, dintre care peste 75% dintre persoanele infectate au dobândit virusul prin contact sexual neprotejat, heterosexual. În acelaşi timp, peste jumătate din totalul cazurilor de infecţie s-a regăsit în populaţia generală de tineri, cu vârste cuprinse între 15-29 de ani. Astfel, a fost ales grupul ţintă general al proiectului (populaţia generală de tineri: 15-29 de ani) şi comportamentul care trebuie promovat (comportamentul sexual responsabil).

În ceea ce priveşte distribuţia pe sexe, în România ponderile sunt sensibil egale. Cu toate acestea, recomandările internaţionale (UNAIDS) arată că este importantă prevenirea cu accent pe femeile tinere, mai predispuse la a contracta virusul. Astfel, au fost alese grupurile ţintă specifice pentru campania de comunicare: tineri de ambele sexe (15-19 ani) şi tinere femei (15-29 de ani).

Pentru ca mesajele transmise să aibă impact a fost realizată o serie de materiale:

Broşurile campaniei "Iubeşte cu cap! Până peste cap!"

Ce s-a schimbat în 2010, ca urmare a proiectului?

1. Se constată o scădere a numărului de persoane nou-infectate din grupul ţintă tineri (15-19 ani), faţă de anul precedent – scădere cu 60%:

Statistici HIV/SIDA 2010 în România

2. Se constată o scădere a numărului de cazuri de persoane nou-infectate din grupul ţintă de femei tinere (15-29 de ani), faţă de anul precedent – scădere cu 14%:

Distribuţia cazurilor noi de infecţie cu HIV în 2010

Alte lucruri de menţionat: Ponderea infectărilor cu HIV prin contact sexual neprotejat, heterosexual a scăzut de la 80% la 78%.

Campania „Iubeşte cu cap! Până peste cap!” face parte din proiectul „Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România”, finanţat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Mecanismul Financiar SEE.

Educaţia între egali – model de bună practică în educaţia non-formală

Educaţia între egali propune un model de comunicare interpersonală cu scop educativ bazat pe informare şi formare într-un domeniu cu subiecte de importanţă majoră, între membrii unui grup care împărtăşesc anumite caracteristici (vârsta, mediu, statut social, religie etc.) şi o persoană instruită cu rolul de educator. Existenţa asemănărilor dintre participanţi şi formator creează încredere, empatie, receptivitate, interes, motivare, implicare prin tehnici de învăţare non-formală.

Este cunoscut faptul că oamenii au tendinţa să discute cu alte persoane pe care le simt aproape, persoane cu care cred că au lucruri în comun. Şi acest lucru este cu atât mai evident atunci când vorbim despre educaţia între egali.

Informaţia şi mesajul se fac înţelese cu mai multă uşurinţă decât dacă ar fi fost furnizate de o persoană superioară lor, vârsta fiind principalul criteriu de egalitate între emiţător şi receptori.

Programele de educaţie între egali (ex: Educaţie pentru Viaţa de Familie, Comunicare pentru Schimbarea Comportamentului) derulate până în prezent ne demonstrează că, la sfârşitul unei serii de sesiuni, aproximativ 80% dintre participanţi au cunoştinţe corecte şi complete despre subiectele abordate.

De programul „Responsabilitate individuală: Prevenirea HIV/SIDA” desfăşurat de educatorii între egali instruiţi ai Tineri pentru Tineri şi ARAS au beneficiat peste 10.000 de elevi în anul şcolar 2010-2011, iar până la finalul său, alţi 13.000 vor participa la cele 3 sesiuni propuse:

 • Comportament responsabil în sănătatea reproducerii;

 • Stigmă şi discriminare;

 • Implicare activă şi voluntariat;

Educatorul între egali beneficiază de un curs de formare centrat pe informaţii şi abilităţi de moderare a unei sesiuni, pentru a putea conduce o discuţie spre obiectivele programului, spre concluziile ce construiesc comportamente responsabile în rândul elevilor.

Prevenirea HIV/SIDA în sistemul de educaţie

În perioada februarie – aprilie 2011, Fundaţia Tineri pentru Tineri va instrui 840 de cadre didactice (profesori şi consilieri şcolari) pentru a derula sesiuni de educaţie non-formală pe tematica programului „Responsabilitate individuală: Prevenirea HIV/SIDA”. Cursurile vor fi organizate pentru profesorii din: Bucureşti, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Vaslui şi Botoşani.

Pentru a putea răspunde într-o manieră integrată provocărilor pe care HIV le generează, este important ca toţi actorii implicaţi în comunitate să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Proiectul „Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România” îşi propune să abordeze - ca şi grupuri intermediare - cadrele didactice, medicii, jurnaliştii, autorităţile locale şi elevii educatori între egali, pentru fiecare dintre aceştia existând programe de formare specifice.

Programul de formare continuă pentru cadrele didactice va urmări creşterea nivelului de cunoştinţe în ceea ce priveşte HIV şi abilităţile acestora pentru transmiterea informaţiilor şi construirea atitudinilor elevilor, având ca obiective:

 • Conturarea comportamentului responsabil în sexualitate;

 • Identificarea elementelor de stigmă şi discriminare din comunităţile implicate;

 • Conştientizarea beneficiilor pe care le are implicarea activă;

 • Identificarea beneficiilor pe care le propune utilizarea metodologiei non-formale.

Cursul pentru cadre didactice se desfăşoară pe parcursul a 21 de ore de formare şi este structurat în 4 module:

 • Prevenirea HIV/SIDA şi sănătatea reproducerii;

 • Stigmă şi discriminare;

 • Implicare activă şi voluntariat;

 • Educaţie non-formală.

Acest curs este acreditat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului prin Direcţia de Formare Continuă a Personalului din Învăţământul Preuniversitar.

gigi, la data 02-04-2011 si ora 9:11 am a scris:

Depistarea persoanelor infectate cu hiv inainte de debutul boli se face intimplator. Statisticile n-au nici un fel de relevanta pe segmentul de virsta sub 18 ani pentru ca testul hiv se cere la casatorie si uneori la angajare. Fara a minimiza rolul campaniilor dvs, o sponsorizare a unor teste la nivel masa pentru a vedea exact situatia ar fi mai utila. Pina la urma mesajul vostru este unul de neincredere in partener dar incredere in prezervativ (care insa costa). Stiu ca abordarea etica nu este practica dar macar amintiti-o: abstinenta si sinceritatea.

mihai, la data 04-04-2011 si ora 5:39 pm a scris:

Fără a dori generarea unei discuţii principiale pe această temă, testarea HIV este un act voluntar şi nu unul obligatoriu, aplicabil maselor. Din acest motiv credem că o analiză comparativă între statistici este utilă şi arată eficienţa unor campanii. Mai mult decât atât, ulterior momentelor de căsătorie şi angajare, rămâne comportamentul responsabil individual…

Mesajele Tineri pentru Tineri se axează pe comportamente individuale responsabile şi asumate. În acelaşi timp, credem în eficienţa campaniilor pe care le desfăşurăm şi a abordării de educaţie între egali iar programele includ componenta etică menţionată de dumneavoastră, inclusiv pe zona de abstinenţă şi fidelitate… ABC-ul prevenirii (A-abstinence, B-be faithful, C-condom). Iar pentru a răspunde acestor griji, datele statistice arată şi faptul că vârsta debutului sexual este de 16,7 ani (17,5 ani la fete şi 16,1 la băieţi), în sensibilă creştere faţă de anii anteriori.

Sperăm că aceste informaţii vă sunt utile. Vă mulţumim pentru sugentii.

Numai bine,
din partea echipei Tineri pentru Tineri,
Mihai

Florin, la data 28-04-2011 si ora 1:02 pm a scris:

salutare,imi cer scuze ca postez aiurea,insa nu reusesc deloc sa gasesc pe site lista cu centrele din judetul ialomita? mai exact din fetesti ?daca o ezista vreunul? ma poate ajutasi pe mine cineva cu un link?

mihai, la data 29-04-2011 si ora 2:04 pm a scris:

Salut,
Daca te referi la centrele de voluntariat din Ialomita, te rugam sa cauti la rubrica “Despre noi” - “Contact”. Daca te referi la centrele de testare sau cabinete dermatologice, etc. … poti folosi optiunea de cautare a website-ului si iti va afisa toate rezultatele din judet.
Numai bine,
Mihai