Ziua internaţională de luptă împotriva HIV/SIDA 2009

01-12-2009

Mesajul doamnei Thoraya Ahmed Obaid, director executiv UNFPA

Simbolul luptei împotriva HIV/SIDA - Fundiţa Roşie - Universitatea din Toronto1 decembrie 2009 - Astăzi, cu ocazia Zilei internaţionale de luptă împotriva HIV/SIDA, ne exprimăm solidaritatea faţă de toţi oamenii care trăiesc cu HIV/SIDA, pentru ca ei să poată duce o viaţă fără stigmatizare și discriminare. De asemenea, îi amintim și le aducem omagiu celor care și-au pierdut viaţa din cauza SIDA.

Astăzi, facem apel pentru acces universal la prevenire, tratament, îngrijire și susţinere, precum şi la respect al drepturilor omului pentru toţi.

Promovând și protejând drepturile omului și încurajând educaţia și egalitatea de gen, în special pentru cei mai vulnerabili și pentru cei mai expuși riscului de îmbolnăvire, putem face acţiunea de combatere a SIDA mai eficientă.

În unele părţi ale lumii, fetele și femeile sunt afectate în mod disproporţionat de HIV din cauza eșecului la nivel global de a aborda vulnerabilitatea lor. Haideţi să găsim soluţii pentru violenţa bazată pe gen și pentru discriminare și să promovăm emanciparea femeilor în programele de prevenire a infectării cu HIV.

În 2008, aproape 10% dintre decesele materne au fost asociate cu HIV și totuși mai puţin de jumătate dintre femeile HIV-pozitive care erau însărcinate au primit tratament cu ARV pentru a preveni transmiterea virusului către copil. Împreună, putem realiza obiectivele comune de acces universal la sănătatea reproducerii și acces universal la prevenirea transmiterii HIV, tratament, îngrijire și susţinere, colaborând pentru a ocroti sănătatea maternă și infantilă în același timp cu prevenirea și tratamentul HIV/SIDA.

Conectând sănătatea sexuală și reproductivă cu politicile, sistemele și serviciile privind HIV, putem salva și îmbunătăţi vieţi, putem grăbi progresul către realizarea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului și putem crește folosirea eficientă a resurselor.

Astăzi și în fiecare zi, haideţi să promovăm accesul universal la prevenire, tratament, îngrijire și susţinere, precum și respectul drepturilor omului pentru toţi.

Mai multe detalii pe http://www.unfpa.ro

Taguri