EuropaFM - 26 septembrie 2009

26-09-2009

26 septembrie, Ziua Mondială a Contracepţiei

Sâmbătă, 26 septembrie, se sărbătoreşte pentru a treia oară în România şi în lume, Ziua Mondială a Contracepţiei.

Europa FM - Ziua Mondială a ContracepţieiSâmbătă, 26 septembrie, se sărbătoreşte pentru a treia oară în România şi în lume, Ziua Mondială a Contracepţiei. Tema campaniei de anul acesta este nevoia de comunicare şi discuţie despre contracepţie la tineri. Cu această ocazie, Fundaţia Tineri pentru Tineri, cu sprijinul companiei Bayer Schering Pharma, organizează în Bucureşti şi în ţară, o serie de activităţi adresate tinerilor, cu mesajul “Viaţa Ta, Opinia ta: Discută despre contracepţie!”.

Activităţile din România fac parte din campania globală Ziua Mondială a Contracepţiei, susţinută de 10 organizaţii internaţionale neguvernamentale şi Bayer Schering Pharma, cu scopul de a încuraja discuţii deschise despre dragoste, viaţa sexuală şi contracepţie în rândul tinerilor.

Organizatorii campaniei au efectuat recent un studiu multinaţional, unul dintre primele de asemenea anvergură, pentru a explora atitudinile tinerilor între 15 şi 24 de ani, referitoare la sex şi contracepţie.

Rezultatele sondajului arată că tinerii din Europa, Asia Pacific şi America de Nord nu comunică eficient despre contracepţie. Mai mult de unul din trei respondenţi (36%) au contacte sexuale neprotejate, care pot duce la sarcini nedorite şi la boli cu transmitere sexuală (BTS) .

Mai mult de o treime nu discută cu partenerul actual despre contracepţie înainte de a avea contact sexual (35%), tot mai mult de o treime (36%) cred că metode contraceptive riscante - precum metoda “coitus interruptus” - sunt eficace, pe care le utilizează în proporţie de 19%.

Studiul intitulat “Discutând despre sex şi contracepţie: ce ne-au împărtăşit tinerii din întreaga lume” a evaluat modul în care comunicarea în rândul tinerilor între 15-24 de ani şi cei din jurul lor le afectează viaţa sexuală şi utilizarea metodelor contraceptive.

În timp ce mai mult de jumătate dintre tinerii intervievaţi în Europa au declarat că au suficiente informaţii despre contracepţie, în jur de 35% cred că retragerea penisului înainte de ejaculare reprezintă o metodă contraceptivă eficientă, deşi aceasta are un grad de risc ridicat.

Dintre cei care au activitate sexuală regulată, 79% folosesc prezervativul, 40% pilula contraceptivă şi mai mult de unul din şapte respondenţi (16%) foloseşte “metoda coitus interruptus”. 28% dintre cei intervievaţi au spus că nu au discutat despre contracepţie cu primul lor partener sexual şi acest procent creşte la 35% când vine vorba de partenerul lor actual.

Când au fost întrebaţi de ce nu discută despre contracepţie înainte de a avea contact sexual pentru prima oară, 16% au declarat că au presupus că partenerul/partenera a avut grijă de acest aspect şi tot 16% au spus că au fost “intimidaţi”.

Taguri