Inelul contraceptiv

19-07-2009

Inel contraceptivEste un cerc de plastic moale, flexibil, cu un diametru de 54 de mm. Acesta conţine o combinaţie de hormoni: estrogen şi progestativ.

Eficienţă:

Eficienţa acestei metode contraceptive este cel puţin asemănătoare cu aceea a pilulelor (99%), în cazul folosirii corecte şi constante. Cu toate acestea, este nevoie ca femeia să aibă un nivel ridicat de confort al propriului corp pentru a putea introduce inelul.

Acţiune:

Inelul se introduce în vagin şi se ţine timp de trei săptămâni, apoi este îndepărtat pentru o săptămână de pauză (care, de obicei, este perioada de menstruaţie). Prin eliberarea estrogenului şi progestativului se împiedică ovulaţia şi se îngroaşă mucusul de la nivelul colului uterin.

După pauza de o săptămână se poate introduce un nou inel vaginal şi se repetă procedura.

Avantaje:

Inelul este o metodă modernă de contracepţie alternativă cu un procent mare de eficienţă. Poate face ca menstruaţiile să fie mai puţin abundente şi contribuie la reglarea ciclului menstrual. Este o metodă relativ confortabilă prin prisma faptului că inelul se introduce o dată pe lună. Este o metodă complet reversibilă.

Dezavantaje:

Inelul poate cauza iritaţii vaginale, secreţii şi este posibil să fie simţit de parteneri în timpul actului sexual. De asemenea, poate duce la o stare de disconfort, poate cauza greţuri sau tensiune la nivelul sânilor.

Nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.

Observaţii:

Se recomandă consiliere şi supraveghere la un cabinet care oferă servicii de planificare familială. Produsul este disponibil şi în România.