Chlamydioza

17-02-2009

Chlamydioza - VenerixChlamydioza este determinată de un germen care locuieşte în interiorul celulelor, Chlamydia trachomatis.

La femeie Chlamydia îmbolnăveşte cel mai frecvent colul uterin, uterul, trompele uterine şi/sau uretra. Ca urmare, în funcţie de localizare, semnele (când apar) pot fi:

  • Scurgere vaginală, galben-verzuie, puţin abundentă, pe care femeile o pot ignora considerând-o normală;
  • Dureri abdominale joase;
  • Dureri şi usturimi la urinat, însoţite de nevoia de a urina frecvent.

La bărbat, cel mai des Chlamydia determină inflamaţia uretrei dar poate afecta şi prostata sau chiar testiculele. Semnele date de inflamarea uretrei sunt usturimi la urinare şi o secreţie albicioasă, tulbure, din penis.

Chlamydioza este cunoscută ca fiind o infecţie “tăcută”, doar un sfert dintre femeile infectate şi jumătate dintre bărbaţi prezentând simptome. Dacă apar, simptomele se manifestă la 1-3 săptămâni de la momentul infectării.

Complicaţii:

Chiar dacă nu se manifestă prin semne externe, Chlamydia poate determina infertilitate, adică imposibilitatea de a avea copii. Infecţia se poate transmite de la mama bolnavă la copil în timpul naşterii, provocând acestuia infecţii ale ochilor sau căilor respiratorii care pot fi grave.

Chlamydioza este una dintre cele mai răspândite infecţii bacteriene din Europa în acest moment, fiind estimat că aproximativ 5-10% dintre tinerii activi sexual au avut chlamydioză cel puţin o dată.