Spermicide

10-02-2009

Substanţe chimice incluse în ovule, creme, geluri, tablete, spume, supozitoare, filme care se introduc în vagin

Eficienţă:

71-82% (depinde de corectitudinea folosirii)

Acţiune:

Acţionează prin distrugerea spermatozoizilor sau încetinirea mişcărilor lor, astfel este prevenită întâlnirea spermatozoizilor cu ovulul.

Avantaje:

SpermicideSunt sub controlul femeii. Lipsite de nocivitate pentru majoritatea femeilor. Utilizare simplă şi doar la nevoie, ca metodă principală sau suplimentară de protecţie. Sunt uşor de procurat, nu necesită supraveghere medicală. Pot fi introduse în vagin cu o oră înainte de contactul sexual, fără să interfere cu actul sexual. Pot fi folosite de femeile care alăptează. Utilizarea lor poate fi întreruptă în orice moment şi fertilitatea revine imediat. Nu au efecte secundare determinate de hormoni. Cresc lubrifierea vaginului.

Dezavantaje:

Una din cele mai puţin eficiente metode de planificare familială. Necesită introducerea adânc în vagin înaintea actului sexual şi respectarea instrucţiunilor de utilizare. La anumite produse, pot apărea senzaţii neplăcute de căldură locală. Pot favoriza apariţia infecţiilor urinare sau iritaţiilor la nivelul vaginului sau penisului, posibil şi a leziunilor vaginale. Nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală, nici împotriva HIV/SIDA. Folosirea frecventă a nonoxynol-9 poate creşte riscul de infectare cu HIV. Nu trebuie utilizate de femeile care prezintă risc crescut pentru infecţie HIV, care sunt infectate cu HIV sau care au SIDA. În general, nu trebuie utilizate de femeile care au afecţiuni grave, care fac ca sarcina să fie periculoasă.

Observaţii:

Pentru creşterea eficienţei se recomandă utilizarea lor împreună cu prezervativul sau diafragma.