Pilule contraceptive

10-02-2009

Pilula combinată

Este o pilulă care conţine doze mici de estrogen şi progestativ.

Eficienţă:

92-99,7% (depinde de corectitudinea folosirii)

Acţiune:

Acţionează în principal prin prevenirea eliberării ovulelor din ovare.

Avantaje:

Pilule contraceptiveFoarte eficientă dacă este utilizată corect. Uşor de administrat. Lipsită de nocivitate la majoritatea femeilor. Poate fi folosită la orice vârstă, indiferent dacă femeia are sau nu copii. Poate fi folosită imediat după avort. Poate fi utilizată de femei cu HIV/SIDA, împreună cu prezervative. Nu intervine în desfăşurarea actului sexual. Pentru a începe utilizarea, în cazul femeilor sănătoase nu sunt necesare teste şi examinări de rutină. Reduce crampele menstruale, acneea şi pilozitatea în exces. Sângerările devin mai regulate şi mai puţin abundente. Ajută la prevenirea cancerului de endometru, a cancerului de ovar şi inflamaţiilor pelvine. Poate ajuta la prevenirea chisturilor de ovar şi a anemiei prin lipsă de fier. După oprirea utilizării, fertilitatea revine imediat.

Dezavantaje:

Trebuie luată în fiecare zi. Uitarea pilulelor creşte riscul de sarcină şi poate agrava unele efecte secundare. Nu este recomandată în primele 3 săptămâni după naştere, femeilor care alăptează un sugar mai mic de 6 luni, fumătoarelor peste vârsta de 35 de ani, celor care prezintă boli cardiovasculare, hepatice ori cancer de sân. În primele luni poate cauza dureri uşoare de cap, greaţă, modificări ale greutăţii, mici sângerări între menstruaţii. Interacţionează cu rifampicina şi anumite anticonvulsivante. Nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală, nici împotriva HIV/SIDA.

Observaţii:

Se recomandă consiliere şi supraveghere la un cabinet care oferă servicii de planificare familială.

Pilula monohormonală

Este o pilulă care conţine doze foarte mici de progestativ.

Eficienţă:

La femei care alăptează: 99-99,7%

La femei care nu alăptează: 90-99,1% (depinde de corectitudinea folosirii)

Acţiune:

Acţionează în principal prin îngroşarea mucusului de la nivelul colului uterin, împiedicând spermatozoizii să întâlnească ovulul, şi prin interferarea cu ciclul menstrual, inclusiv prin prevenirea eliberării ovulelor din ovare.

Avantaje:

Uşor de administrat. Foarte eficientă în timpul alăptării, utilizată începând cu 6 săptămâni după naştere. Poate fi folosită la orice vârstă, inclusiv de fumătoare sau de femei care au factori de risc cardiovascular, şi indiferent dacă femeia are sau nu copii. Poate fi utilizată de femei cu HIV/SIDA, împreună cu prezervative. Lipsită de nocivitate. Pentru a începe utilizarea, în cazul femeilor sănătoase nu sunt necesare teste şi examinări de rutină. Poate fi folosită imediat după avort, sau după sarcină ectopică. Scade riscul de sarcină ectopică. Utilizarea poate fi oprită oricând, fertilitatea revine imediat.

Dezavantaje:

Trebuie luată în fiecare zi la aceeaşi oră. Mai puţin eficientă la femeile care nu alăptează. Sângerările devin neregulate şi reduse cantitativ, sau lipsesc. Poate cauza efecte secundare precum dureri de cap, ameţeli, modificări ale dispoziţiei generale, durere în sâni, dureri abdominale, greaţă. Nu este recomandată femeilor care au afecţiuni hepatice grave, tromboză venoasă profundă, cancer de sân. Interacţionează cu rifampicina şi anumite anticonvulsivante. Nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală, nici împotriva HIV/SIDA.

Observaţii:

Se recomandă consiliere şi supraveghere la un cabinet care oferă servicii de planificare familială.

tudor_violeta33, la data 27-01-2010 si ora 10:38 pm a scris:

a m 36 ani si am facut acum 2 luni o semi pareza si un avc as dori sa aflu daca mai pot lua anti conceptionale daca pot de care nu stiu ce sa fac va multumesc

Redactia, la data 28-01-2010 si ora 3:11 pm a scris:

Buna ziua,
Va recomandam sa apelati la un cabinet de planificare familiala pentru a putea stabili acest lucru.
Puteti gasi pe situl nostru, in categoria “Servicii”-> “Servicii medicale”, cabinete de PF, ginecologie, etc la care puteti apela.
Numai bine,
Echipa TpT

theGirlWhoSmile, la data 01-03-2010 si ora 10:25 am a scris:

Buna. Am si eu o intrebare. Sunt la prima folosire a anticonceptionalelor (Stodette - Ziua 7) si as vrea sa stiu dupa cat timp de la inceperea administrarii lor as putea avea un contact sexual neprotejat? (fara riscul de bebe). Multumesc

mihai, la data 01-04-2010 si ora 4:18 pm a scris:

Buna. Protectia ar trebui sa inceapa imediat, daca iei prima pilula in prima zi a ciclului menstrual. Pentru siguranta, dupa 7 zile :)

eu, la data 22-04-2010 si ora 1:29 pm a scris:

Buna. Am 20 de ani si vreau sa folosesc anticonceptionale.am vb si cu prietenul meu despre asta, intrebarea mea este: unde as putea sa ma informez despre? adica trebuie mai intai sa merg la un consult si medicul imi prescrie ce sa folosesc sau pot sa merg direct la farmacie?multumesc

mihai, la data 22-04-2010 si ora 11:03 pm a scris:

Bună,
Sigur, este foarte important să mergi mai întâi la un consult: medic de planificare familială.
Dacă te ajută, poți găsi mai mulți medici de planificare familială folosind meniul site-ului nostru, ”Servicii”-”Servicii medicale”-”Planificare familială”
Numai bine,
Mihai

cristinik, la data 17-11-2010 si ora 8:48 pm a scris:

BUNA.am 24 ani si folosesc anticonceptionale stodette, de 1 luna.la a doua pastila din a doua folie am avut primul contact sexual neprotejat de cand iau stodette.exista vreo sansa sa raman insarcinata?
MULTUMESC ANTICIPAT…

Dan, la data 22-11-2010 si ora 1:20 pm a scris:

Buna,
In principiu pastilele încep să funcționeze de la prima administrare, însă nu este o regulă generală, de aceea se recomandă ca la început să se folosească o protecție suplimentară (prezervativ). Citește prospectul și acolo trebuie să fie informațiile complete!
O zi bună!

Ecaterina, la data 30-05-2013 si ora 3:10 pm a scris:

Cum puteti sa spuneti ca metodele contraceptive sunt ,,lipsite de nocivitate,,?? Este nerusinare acest lucru. De ce nu spuneti adevarul, mentionand corect si complet efectele secundare in cazul tuturor metodelor contraceptive (de fapt avortive). Sunt pline de falsuri, campaniile dumneavoastra, vai de parintii care va cred!

mihai, la data 05-06-2013 si ora 10:23 am a scris:

Buna Ecaterina,

Fara a ne propune sa intram intr-o discutie contradictorie pe aceasta tema, informatiile prezentate pe website sunt documentate si validate din punct de vedere stiintific de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), inclusiv prin Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In cazul in care detii alte informatii care au o sursa stiintifica valida, te rugam sa ne transmiti aceste informatii pe adresa tehnic@y4y.ro pentru a putea analiza si alte opinii.

Numai bine,

lylyhozen, la data 13-09-2013 si ora 7:40 pm a scris:

Buna ziua. Am fost diagnosticata cu distrofie ovariana chistica dreapta. Mi s-a prescris stodette, is in ziua 6. Azi noapte si azi m-am simtit ciudat. Nervozitate,confuzie etc. Acum un AN am fost diagnosticata cu sindrom depresiv cu atacuri de panica,. Doctorii nu imi zic mimic nu stiu ce sa fac. Depresia mi-o vindecam cu rabdare si eram pe drumul vindecarii, acum mi frica sa nu pic iar in depresie. Acum am dureri perlviene si abdomen inferior, mi frig si azm stare de irascibilitate,ma gandesc ca asta o fi de la o ITU. Am tot citit pe net tot felul de chestii si acum is mega panicata de cum is ce m,cum voi fi.. Spuneti-mi va rog ce sa fac. Multumesc anticipat!

Dan, la data 19-09-2013 si ora 4:01 pm a scris:

Bună ziua,

Nu toate sfaturile și tratamentele pe care le găsiți pe internet sunt și corecte. Având în vedere situația dumneavoastră delicată, tot un doctor este cel mai în măsură să vă ajute. Puteți oricând alege și cere sfatul unui alt medic decât cel actual.

Multă sănătate,
Echipa TpT