Contraceptive injectabile

10-02-2009

Sunt soluţii injectabile care conţin progestativ.

Eficienţă:

97-99,7% (eficienţa depinde de administrarea cu regularitate a injecţiilor)

Acţiune:

De la locul injecţiei hormonul se eliberează progresiv pe parcursul a 8-12 săptămâni şi acţionează în principal prin prevenirea eliberării ovulelor din ovare.

Avantaje:

Contraceptive injectabileEficiente şi lipsite de nocivitate. O singură injecţie asigură protecţie împotriva sarcinii timp de 8 sau 12 săptămâni. Injecţia poate fi administrată cu până la 2 săptămâni mai devreme sau mai târziu, fără pierderea eficienţei contraceptive. Au caracter intim, nimeni nu-şi poate da seama că femeia utilizează metoda. Pot fi utilizate indiferent de vârstă, inclusiv de femeile care alăptează un sugar mai mare de 6 săptămâni sau care nu pot utiliza pilule ce conţin estrogen. Pot fi utilizate imediat după avort. Pot fi utilizate de femei cu HIV/SIDA, împreună cu prezervative. Pentru a începe utilizarea, în cazul femeilor sănătoase nu sunt necesare teste şi examinări de rutină. Ajută la protecţia împotriva cancerului mucoasei uterine şi fibroamelor uterine, reduc simptomele endometriozei şi pot ajuta la protecţia împotriva bolii inflamatorii pelvine şi anemiei prin lipsă de fier.

Dezavantaje:

Necesită o injecţie la 8-12 săptămâni. Sângerările sunt deseori neregulate sau prelungite în primele luni de utilizare, ulterior menstruaţia poate lipsi. Densitatea minerală osoasă scade uşor (nu se ştie dacă aceasta creşte riscul de fractură), iar creşterea în greutate este de 1-2 kg pe an. Uneori cauzează dureri uşoare de cap, ameţeli, balonări, scăderea apetitului sexual. Nerecomandate femeilor cu hipertensiune arterială severă, celor care alăptează un sugar mai mic de 6 săptămâni sau prezintă boli cardiovasculare sau factori multipli de risc pentru apariţia acestora, diabet zaharat cu complicaţii, cancer mamar, boli ale ficatului sau sângerare vaginală a cărei cauză nu se cunoaşte. După ultima injecţie, durează de obicei mai multe luni până la revenirea menstruaţiilor şi a fertilităţii. Nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală, nici împotriva HIV/SIDA.

Observaţii:

Se recomandă consiliere şi supraveghere la un cabinet care oferă servicii de planificare familială.