Chirurgicale

10-02-2009

Este o metodă chirurgicală de întrerupere a fertilităţii la cererea femeii sau a bărbatului.

Eficienţă:

98-99,5% (la sterilizare feminină, în funcţie de tehnica folosită şi timpul scurs de la intervenţie)

96-99,9% (la sterilizare masculină, în funcţie de timpul scurs de la intervenţie)

Acţiune:

La femei: legarea sau blocarea trompelor uterine astfel încât ovulul nu mai poate intra în contact cu spermatozoizii.

La bărbat: tăierea canalelor prin care circulă spermatozoizii astfel încât bărbatul poate ejacula, dar sperma nu mai conţine spermatozoizi.

Avantaje:

Oferă protecţie foarte eficientă împotriva sarcinii, permanentă, pentru toată viaţa. Potrivită pentru persoanele care au decis că nu mai vor copii, în prezent sau în viitor. Se poate efectua la orice persoană, indiferent de starea de sănătate. Nu influenţează desfăşurarea actului sexual şi creşte satisfacţia prin înlăturarea fricii de sarcina nedorită. Nu influenţează activitatea sexuală ulterioară. Nu are efecte secundare de lungă durată şi nu prezintă riscuri pentru sănătate. Este posibil ca sterilizarea feminină să fie efectuată imediat după naştere sau după avort fără complicaţii. Sterilizarea feminină reduce substanţial riscul de sarcină ectopică, ajută la protecţia împotriva bolii inflamatorii pelvine şi poate ajuta la protecţia împotriva cancerului de ovar. Sterilizarea chirurgicală poate fi utilizată de persoane cu HIV/SIDA, împreună cu prezervative.

Dezavantaje:

Necesită o examinare medicală şi o intervenţie chirurgicală sigură şi simplă, efectuată de medici special instruiţi, într-un spital. Restabilirea fertilităţii nu este de obicei posibilă. În primele zile după intervenţie pot exista dureri locale. Intervenţia chirurgicală şi anestezia implică unele riscuri. Nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală, nici împotriva HIV/SIDA. Sterilizarea la bărbat devine eficientă după 3 luni (în acest interval de timp trebuie folosite alte metode contraceptive). Rareori, la bărbat poate persista durere după intervenţia de sterilizare.

Observaţii:

Metoda este definitivă şi necesită o decizie bine gândită. Sterilizarea chirurgicală la bărbat este o intervenţie mai uşoară şi mai ieftină.