Perioada victoriană

05-02-2009

Este o perioadă care şi-a pus amprenta asupra întregii civilizaţii vestice. În Statele Unite, această perioadă a fost cuprinsă între 1865-1918 şi a fost o perioadă de industrializare rapidă.

Pe acest fundal, sexualitatea era privită mai mult din perspectiva economică, fiind vazută ca o irosire şi nu ca o acumulare.

O personalitate în domeniul sexualitatii a fost doctorul William Acton.

Perceptele dominante erau legate de autocontrol: adevărata virilitate era aceea demonstrată de o persoană care putea să-şi controleze sexualitatea. Energia sexuală era privită ca o parte a energiei vitale şi din acest motiv trebuia economisită şi reduse la maximum pierderile prin ejaculare. O activitate sexuală excesivă era privită ca un pericol pentru sănătatea persoanei respective şi pentru societate. Astfel, în cadrul unei relaţii maritale, nu se recomandau mai mult de 12 contacte sexuale pe an, în caz contrar rezultatul fiind nebunia. Cu atât mai mult era prohibită activitatea sexuală a tinerilor manifestată mai ales prin masturbare. Au fost inventate şi patentate dispozitive care să împiedice apariţia erecţiei matinale.

Femeile erau privite ca făpturi slabe, eterice şi fragile şi mai ales lipsite de pasiune. Prin aceasta prismă, masturbarea feminină apărea şi mai îngrozitoare decât cea masculină şi se credea că duce la afecţiuni care vor împiedeca reproducerea. Remediile de corectare erau foarte dure, mergând până la ablaţia (îndepărtarea chirurgicală) clitorisului.

Castitatea şi puritatea reprezentau caracteristica femeii clasei de mijloc. Femeile au devenit în mod natural gardienii copiilor, iar maternitatea a devenit un piedestal care înălţa femeia dar în acelaşi timp o izola. Extrema cealaltă era reprezentată de prostituate cu care bărbaţii faceau ceea ce nu concepeau să facă cu nevestele lor.

În acea epocă, statuile erau îmbrăcate să nu li se vadă nuditatea, picioarele pianelor considerate indecente, şi de asemenea drapate, Shakespeare şi Biblia au fost adaptate pentru îndepărtarea oricărui cuvânt sau aluzie sexuală şi chiar s-a propus ca să fie ţinute pe etajere diferite cărţile scrise de bărbaţi şi cele scrise de femei, bineînţeles în cazul în care autorii nu erau căsătoriţi.

Şi în această perioadă, au existat disidenţi, scriitori care pledau pentru reîntoarcerea la natură, la dragostea romantică, la dezvoltarea relaţiilor interumane şi la manifestarea liberă a sexualităţii. De asemenea, căpătau din ce în ce mai multă importanţă organizaţiile pentru femei, care luptau şi împotriva represiunii sexuale a femeii.

Taguri