Cum se transmite HIV?

29-01-2009

HIV trăieşte în fluidele corpului şi se transmite prin contacul dintre sângele, sperma, secreţiile vaginale şi laptele matern al persoanei infectate cu organismul persoanei neinfectate.

Orice tip de contact sexual neprotejat este potenţial infectant, chiar dacă riscul diferă, în funcţie de leziunile produse asupra organelor persoanei care este la risc de infectare (care se expune).

Este suficient un singur contact sexual neprotejat cu o persoană infectată pentru a contacta virusul. Este suficient ca o persoană să utilizeze o singură dată droguri injectabile într-un grup în care se utilizează un acelaşi ac al seringii şi există o persoană infectată pentru ca virusul HIV să se transmită.

De aceea, pentru reducerea riscului de infectare, comportamentul responsabil este evitarea contactului dintre organismul neinfectat cu oricare dintre substanţele mai sus menţionate (sânge, spermă, secreţii vaginale, lapte matern) ale altei persoane.

Astfel, contactele obişnuite, care nu prespun schimb de fluidele menţionate mai sus între o persoană infectată şi una neinfectată nu sunt riscante din punct de vedere al infectării (ex. îmbrăţişare, strângere de mâini, utilizarea veselei etc.).